Management

Artificial Intelligence
analytics

Aandacht voor AI schiet omhoog in nasleep pandemie

Waarde van data voor optimaliseren van processen duidelijker geworden.

© CC0 - Pixabay.com KEWL
13 september 2021

Waarde van data voor optimaliseren van processen duidelijker geworden.

Na een teruglopende interesse in datagedreven analyse in de eerste maanden van de COVID 19-uitbraak, is er nu sprake van nieuwe investeringen in het verzamelen van data en betere analysemethoden. Mét daarbij speciale aandacht voor AI-gedreven analytics.

Dit valt af te leiden uit een nieuw rapport van marktanalist 451 Research, waar Venturebeat over schrijft. De opleving is een direct gevolg van de pandemie, onderschrijft meer dan de helft (51%) van de respondenten. Aan het begin van de crisis werden veel projecten gepauzeerd of op een laag pitje gezet. De relatief nieuwe projecten met datagedreven analyse waren een makkelijk doelwit voor bezuinigingsdriften.

De 'rehabilitatie' van analytics en AI is echter niet alleen een kwestie van afbouwen van eerder gedane bezuinigingsmaatregelen. De conclusie uit het onderzoek van 451 Research is ook dat het vele thuiswerken zich goed leende voor het uitproberen van nieuwe manieren om tegemoet te komen aan de behoefte van bedrijven en managers om mensen, materiaal en kapitaal zo efficiënt mogelijk in te zetten. Bovendien zorgde een geheel nieuwe zakelijke omgeving voor een zoektocht naar mogelijkheden om klanten zo goed mogelijk tevreden te stellen. Doordat veel meer transacties online verliepen was het ook mogelijk meer informatie te halen uit het volgen van goederen en klanten.

Nieuwe aandacht voor AI

Besluitvormers zagen dus dat zij met behulp van digitale diensten en analyses beter zicht konden krijgen op welke onderdelen van de organisatie goed functioneerden en welke achterbleven. Hoewel deze trend al zichtbaar was voordat de pandemie uitbrak, geven veel respondenten in het onderzoek aan dat zij een sterke groei verwachten in de brede zin voor alle analytische hulpmiddelen van traditionele rapportagehulpmiddelen tot nieuwe self-service business intelligence en visualisatietools.

Volgens 451 Research is de grootste verandering te verwachten in tools die managers helpen de kerncijfers te volgen die mogelijk gevaarlijke veranderingen inluiden. Het rapport 'Trends in Data, AI and Analytics, 2021' introduceert de term 'augmented intelligence', om aan te geven dat kunstmatige intelligentie steeds meer wordt ingezet als ondersteuning van menselijke beslissingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.