Beheer

Datamanagement
papierberg

'95 procent clouddata kan gelijk weg'

Een nieuw open source gereedschap helpt clouddatacentra onnodige kopieën te verwijderen zonder schending van privacy.

Een nieuw open source gereedschap helpt clouddatacentra onnodige kopieën te verwijderen zonder schending van privacy.

Het overgrote deel van de data in clouddatacentra is in veelvoud aanwezig. Encryptie verhindert echter een efficiënte deduplicatie. Wetenschappers uit Singapore hebben nu echter gereedschap ontwikkeld om dat doel toch te bereiken. Het zou mogelijk moeten zijn tot 95 procent van alle opslagruimte vrij te maken.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Het gereedschap zou cloudaanbieders als Dropbox en Gmail in staat stellen de data op hun servers veel effciënter te beheren en daarmee sterk op de kosten voor opslag te besparen.

De wetenschappers van het Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) Data Storage Institute in Singapore werken al enkele jaren aan een systeem genaamd HEDup, een afkorting van Homomorphic Encryption Deduplication. Het systeem maakt een scheiding tussen de de opslag van de data en de sleutels waarmee de gegevens worden gecodeerd.

Tijdens het uploaden krijgen de data een sleutel van sleutelserver waarmee de gegevens worden geëncrypt. Vervolgens worden deze op een cloudopslagserver geplaatst. Daarna kan de clouddienstverlener de homomorphic encryptie toepassen. Deze techniek maakt het mogelijk bewerkingen uit te voeren op versleutelde gegevens. Gedupliceerde data kunnen zo van dezelfde sleutel worden voorzien. Daarna kan de cloudopslagprovider de overtollige gegevens wissen. De eigenaren van de data krijgen met hun eigen private sleutel toegang tot deze gededupliceerde gegevens om ze weer te decoderen.

Gebruik van HEDup heeft wel een prijs voor de data-eigenaren. Door de extra handelingen die op de data moeten worden uitgevoerd neemt de tijd nodig om een bestand te uploaden en te downloaden toe. Het uploaden van een 16 megabyte bestand kostte het team gemiddeld 26 procent extra tijd.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.