Loopbaan

Carriere
online

8 tips om je online reputatie te verbeteren

Niet alleen organisaties moeten zich zorgen maken over hun online imago, dat geldt ook voor IT'ers vooral als ze op zoek zijn naar een baan.

© CC0 - Pixabay geralt
24 oktober 2016

Online reputatiemanagement is het proces van het beïnvloeden van je reputatie in de zoekresultaten bij een zoekopdracht naar jouw eigen naam. Door ervoor te zorgen dat je niet alleen goed vindbaar bent voor recruiters en hr-managers maar ook na te denken over je online identiteit laat je zien dat je niet alleen tech-savvy bent, maar ook oog hebt voor marketing en zelfpromotie. Maar hoe zorg je dat je zoveel mogelijk resultaten over jezelf op de eerste pagina van zoekmachines krijg? AG Connect verzamelde 8  tips om je online identiteit zo vorm te geven dat je de kans op het vinden van je droombaan aanzienlijk vergroot.

1) Registreer je eigen domeinnaam
Een eigen website is een uitstekende manier om je portfolio te laten zien en jezelf te presenteren als expert op jouw gebied. Bovendien ben je zo gemakkelijker te vinden via een zoekopdracht op Google. Een site bouwen kan zowel betaald als gratis via bijvoorbeeld wordpress.com. Je kunt bijvoorbeeld op www.jouwnaam.nl je eigen website aanmaken voor zo'n 20 euro per jaar, inclusief hosting. Op wordpress.com is het claimen van een eigen sitenaam gratis als je kiest voor jouwnaam.wordpress.com en tegen een kleine jaarlijkse betaling heb je het domein www.jouwnaam.nl. Om te scoren in de zoekmachines is een .nl-extensie het beste. Het creëren van een eigen, goed uitziende site is tegenwoordig eenvoudig zelf te doen: er zijn verschillende platforms die je hier stap voor stap doorheen loodsen.

2) Blog of vlog
Als je als IT'er je kennis en kunde wilt etaleren, meer aanzien wilt krijgen of je wilt onderscheiden van de rest kan bloggen uitkomst bieden. Dit kan op je eigen website, maar je kunt hier ook een apart platform voor uitkiezen. Onderwerpen om over te bloggen - vloggen kan natuurlijk ook - zijn de laatste trends en ontwikkelingen in de ITen jouw mening hierover, ervaringen die je hebt opgedaan in de praktijk, certificaten die je hebt behaald, testimonials van opdrachtgevers en gebruikers, et cetera. Door middel van een blog of vlog kun je je expertise laten zien en aantonen dat je van aanpakken weet.

3) Creëer een online CV
Zorg dat je cv online te vinden is. Dat kan door je CV up te loaden in databanken van carrière- en vacaturesites, maar je kunt hier ook heel goed een platform als LinkedIn voor gebruiken. LinkedIn biedt mogelijkheden om informatie toe te voegen over je skills, opleidingen, werkervaring en onderscheidingen. Uiteraard kan je je CV ook op je eigen website plaatsen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!