Loopbaan

Carriere
Michael Wheeler

8 tips om een hoger salaris te bedingen

Om opslag vragen wordt vaak als eng ervaren. En we zijn ook niet goed in.

9 februari 2017

Om opslag vragen wordt vaak als eng ervaren. En we zijn ook niet goed in.

Business Insider sprak met professor Michael Wheeler van Harvard Business School, die onder meer het vak ‘negotiation mastery’ (leren onderhandelen) verzorgt.

Hij geeft acht tips hoe je je baas zo ver krijgt om jou meer te gaan betalen.

 1. Staar je niet blind op het geld
  "Overweeg andere vormen van compensatie naast het maandsalaris”, adviseert Wheeler. Je kunt hierbij denken aan bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden, een andere invulling van je functie de ruimte waarin je werkt, et cetera. “Denk bij andere vormen van compensatie ook aan de reiskostenvergoeding, meer flexibiliteit of meer vakantiedagen.” Volgens Wheeler is het belangrijk om van te voren te bedenken waarop je wel en niet wilt inleveren. “Dat is belangrijk om helder te krijgen wat het beste is voor jou en je carrière, zowel op de korte als lange termijn.”
   
 2. Leg de lat hoog
  Ga voordat je het gesprek aangaat na wat de gebruikelijke beloning is voor iemand met jouw functie en ervaring. En zoek uit wat het maximum is. Bedenk vervolgens argumenten waarom jij dat maximum zou moeten krijgen. “Zet in op een salaris of compensatiepakket dat hoger is dan je denkt te kunnen realiseren. Als je de lat hoog legt ontwikkel je sneller de mentaliteit die nodig is om jezelf en jouw kwaliteiten goed te verdedigen en te promoten”, aldus Wheeler.
   
 3. Probeer een goede balans te vinden
  Onderhandelen is een delicate kunst. Wheeler: “Je moet enthousiast zijn zonder hebzuchtig over te komen – en duidelijk zijn zonder gretig te lijken.” Volgens Wheeler zijn leidinggevenden eerder geneigd tot het toekennen van een salarisverhoging wanneer ze je mogen. Dus je zult jezelf moeten promoten, zonder onaangenaam over te komen.
   
 4. Bekijk het ook vanuit een ander perspectief
  Om jezelf goed te kunnen promoten is het belangrijk dat je de boel ook vanuit de ogen van je baas kunt bekijken. “Te veel mensen trappen in de valkuil dat ze de situatie alleen vanuit hun eigen perspectief bekijken”, aldus Wheeler.
   
 5. Heb een antwoord voor ieder scenario
  Bereid je voor op alle antwoorden die je baas zou kunnen geven op je verzoek en zorg dat je op ieder scenario een goede reactie hebt die geen irritatie oproept. Wheeler houdt van de uitspraak: ‘Nee heb je, ja kun je krijgen.’
   
 6. Oefen
  Oefen het gesprek met een vriend voordat je bij je leidinggevende aanklopt. Als je je vriend niet kan overtuigen, is de kans levensgroot dat het je ook niet gaat lukken bij je baas.
   
 7. Plan het gesprek strategisch
  Plan je afspraak op een moment dat je baas echt tijd heeft en goedgemutst is. En zeker niet als hij iets anders aan zijn hoofd heeft. “Waarschijnlijk is het onverstandig om je werkgever op maandagochtend aan te spreken, net als vrijdag laat in de middag. Op maandag staan ze aan het begin van een nieuwe, drukke werkweek en op vrijdag zijn leidinggevenden dan meestal bezig met losse eindjes af te wikkelen, zodat ze ongestoord het weekeind kunnen ingaan”, licht Wheeler toe.
   
 8. Zorg goed voor jezelf
  Zorg dat je goed uitgerust bent als je het gesprek aangaat en dat je er goed verzorgd uitziet. “Onderhandelen doe je zowel met je hart als met je hoofd. Zorg dus dat je lekker in je vel zit en dat je gefocust bent.”

Wil je weten wat jij waard bent ten opzichte van andere IT-professionals? Doe mee aan het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect (voorheen Automatisering Gids) en Berenschot. Deelnemen kan ook anoniem. Je maakt bovendien kans op mooie prijzen, waaronder Philips Hue-lampen en een IT-masterclass van AG Connect en Nyenrode.

Klik hier voor het onderzoek.

2
Reacties
Esther Schop 09 februari 2017 11:02

Hoi Rickert,
Dank voor je reactie! De link is inmiddels aangepast en werkt nu wel.
Groet,
Ester

Rickert 09 februari 2017 10:23

de link onderin is verkeerd aangemaakt...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.