Development

Software-ontwikkeling
corona-app

750 voorstellen corona-apps komen onder vergrootglas

Publiek mag meebeslissen over een selectie van vijf voorstellen.

© CC0 -Pixabay.com geralt
16 april 2020

Publiek mag meebeslissen over een selectie van vijf voorstellen.

'Coronaminister' Hugo de Jonge bespreekt de komende dagen met bedrijven, virus-experts en IT-, privacy- en veiligheidsdeskundigen de meer dan 750 voorstellen van bedrijven en deskundigen voor de corona-apps.

Dit weekeinde vroeg het kabinet bedrijven om voorstellen. Die hadden tot dinsdag de tijd om voorstellen in te dienen. Met experts wil De Jonge kijken "welke voorstellen de tests kunnen doorstaan". Daarbij staat privacy centraal, benadrukt hij nogmaals. Onder die deskundigen is ook "een aantal critici die zich hebben gemeld", aldus De Jonge. "Natuurlijk wordt er ruimhartig meegedacht", zegt de bewindsman lachend over sceptici.

Vijf voorstellen worden geselecteerd. Deze moeten publiek gepresenteerd worden, "zodat iedereen mee kan denken" over de uiteindelijke selectie. Nederlanders worden dus opgeroepen mee te denken over de apps. Zo hoopt het kabinet ook draagvlak te creëren in de samenleving. De Jonge denkt volgende week meer te kunnen vertellen.

Hoop op extra bijvangst

Het gaat om twee apps: één die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn, en één die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter. De minister hoopt overigens ook op "extra bijvangst" van digitale voorstellen die bijvoorbeeld kunnen helpen met de terugkeer naar het 'normale leven'. "Je moet altijd open staan voor allerlei digitale oplossingen."

Beoordeling tijdens digitaal evenement

Komend weekend organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een 'appathon', waarin experts en belangstellenden kunnen meekijken en adviseren om de verschillende apps te testen en te verbeteren

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.