Management

Branche
7 vragen over het Bureau ICT-Toetsing

7 vragen over het Bureau ICT-Toetsing

Vandaag wordt tijdens Algemeen Overleg Digitale Overheid de jaarrapportage over 2018 besproken. Waarschijnlijk wordt er ook meer bekend over het voortbestaan van het BIT.

© CC BY-SA 2.0,  risastla
16 mei 2019

Vanmiddag wordt in het Algemeen Overleg de evaluatie van het Bureau ICT-toetsing besproken. Waarschijnlijk komt in dit overleg ook het voortbestaan van het BIT aan bod – vooralsnog is het bestaan van het orgaan tot 2020 zeker. Daarom zeven vragen over het toetsingsorgaan dat het niveau van IT-projecten bij de overheid omhoog had moeten brengen.

1. Waarom is het BIT er ook alweer?

Het Bureau ICT-Toetsing werd vijf jaar geleden door de Commissie Elias voorgesteld in het eindrapport ‘Grip op ICT’. Ton Elias was in zijn eindrapport zeer kritisch op de ICT-projecten bij de overheid. De overheid heeft haar ICT-projecten niet onder controle, schreef de Commissie. De overheid zou ‘volgens een veilige schatting’ jaarlijks tussen de een en vijf miljard euro verspillen door ICT-mislukkingen. De Commissie noemde het geheel van ICT-organisaties chaotisch en ondoorzichtig en verantwoordelijkheden te versnipperd en onduidelijk. Vooral de cultuur rondom de projecten deugt niet. En daarom moest een tijdelijke ICT-autoriteit orde in de chaos brengen. Dit Bureau ICT-Toetsing, een kleine efficiënte slagvaardige organisatie moest gedurende een periode van vijf jaar alle projecten boven de vijf miljoen euro bij de Rijksoverheid toetsen.

Toenmalig minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst nam de aanbevelingen van de Commissie grotendeels over. Er komt een BIT dat risicovolle projecten toetst en de uitkomst van die toets wordt openbaar. Eén belangrijke aanbeveling neemt Blok niet over, namelijk dat het orgaan onder Algemene Zaken zou moeten hangen. Het Bureau ICT-Toetsing krijgt een plek onder het toenmalig ministerie voor Wonen en Rijksdienst en later onder het ministerie van Binnenlandse Zaken.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!