Overslaan en naar de inhoud gaan

64% werknemers: beveiligingstrainingen voor e-mail werken niet

Training in gegevensbeveiliging zijn lang niet altijd effectief, ook al denken veel IT-managers het tegendeel. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Insight Avenue in opdracht van Zivver onder 6.031 werknemers en IT-managers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Duitsland en België.
Security check
© Pixabay License/CC0
Pixabay License/CC0

Volgens het onderzoek denkt 76% van de IT-managers dat fouten in de e-mailbeveiliging alleen door training in gegevensbeveiliging teruggedrongen kunnen worden. Maar slechts 36% van de werknemers gebruikt naar eigen zeggen de methodes die ze in de training geleerd hebben. Dat suggereert dat de beveiligingstrainingen niet heel effectief zijn.

Ook in Nederland - waar ruim 1.000 werknemers en IT-managers ondervraagt werden - geldt dat. Slechts 30% van de werknemers zegt de afgelopen twee jaar een nuttige opleiding over gegevensbeveiliging te hebben gevolgd. 

Verbetering nodig en gepland

Dat terwijl er wel regelmatig fouten worden gemaakt met e-mail. 61% van de Nederlandse werknemers geeft toe dat in de afgelopen twee jaar 'e-mailfouten' te hebben gemaakt. De kans is bovendien groot dat er gevoelige informatie via de mail gestuurd wordt: 79% van de Nederlandse werknemers ziet e-mail als de veiligste manier om dat te doen. Dat terwijl de focus van beveiliging zich juist meer op de externe dan interne risico's ligt: volgens 64% wordt een mail die binnenkomt als gevaarlijker gezien dan een mail die naar buiten gaat en gevoelige data kan lekken.

Tijd voor verbetering dus, ook volgens de IT-managers in het onderzoek. 73% van de Nederlandse IT-managers wil de komende twee jaar meer investeren in de beveiliging van uitgaande e-mail. Ook vindt 82% van de IT-managers in Nederland het een goed idee als er een oplossing is die mensen beschermt tegen fouten in e-mailbeveiliging. 

Maar ook de huidige maatregelen zijn mogelijk aan verbetering toe, vermeldt het rapport nog. 48% van de Nederlandse werknemers zegt dat de huidige beveiligingsmethoden hen afremmen, 55% van de IT-managers is het met hen eens. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in