Beheer

Security
Securitytest

64% werknemers: beveiligingstrainingen voor e-mail werken niet

Onderzoek: driekwart IT-managers denkt dat trainingen wel werken. 

17 mei 2022

Onderzoek: driekwart IT-managers denkt dat trainingen wel werken. 

Training in gegevensbeveiliging zijn lang niet altijd effectief, ook al denken veel IT-managers het tegendeel. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Insight Avenue in opdracht van Zivver onder 6.031 werknemers en IT-managers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. 

Volgens het onderzoek denkt 76% van de IT-managers dat fouten in de e-mailbeveiliging alleen door training in gegevensbeveiliging teruggedrongen kunnen worden. Maar slechts 36% van de werknemers gebruikt naar eigen zeggen de methodes die ze in de training geleerd hebben. Dat suggereert dat de beveiligingstrainingen niet heel effectief zijn.

Ook in Nederland - waar ruim 1.000 werknemers en IT-managers ondervraagt werden - geldt dat. Slechts 30% van de werknemers zegt de afgelopen twee jaar een nuttige opleiding over gegevensbeveiliging te hebben gevolgd. 

Verbetering nodig en gepland

Dat terwijl er wel regelmatig fouten worden gemaakt met e-mail. 61% van de Nederlandse werknemers geeft toe dat in de afgelopen twee jaar 'e-mailfouten' te hebben gemaakt. De kans is bovendien groot dat er gevoelige informatie via de mail gestuurd wordt: 79% van de Nederlandse werknemers ziet e-mail als de veiligste manier om dat te doen. Dat terwijl de focus van beveiliging zich juist meer op de externe dan interne risico's ligt: volgens 64% wordt een mail die binnenkomt als gevaarlijker gezien dan een mail die naar buiten gaat en gevoelige data kan lekken.

Tijd voor verbetering dus, ook volgens de IT-managers in het onderzoek. 73% van de Nederlandse IT-managers wil de komende twee jaar meer investeren in de beveiliging van uitgaande e-mail. Ook vindt 82% van de IT-managers in Nederland het een goed idee als er een oplossing is die mensen beschermt tegen fouten in e-mailbeveiliging. 

Maar ook de huidige maatregelen zijn mogelijk aan verbetering toe, vermeldt het rapport nog. 48% van de Nederlandse werknemers zegt dat de huidige beveiligingsmethoden hen afremmen, 55% van de IT-managers is het met hen eens. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.