Overslaan en naar de inhoud gaan

600 meer softwarebedrijven opgeheven dan in 2021

Het aantal bedrijven dat de deuren gesloten heeft in de eerste helft van 2022 is sinds de start van de meetmethode in 2007 nog nooit zo hoog geweest. In totaal werden 76.000 bedrijven opgeheven. Daaronder zat ook een groot aantal IT-bedrijven. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Deur gesloten
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens het CBS zijn in de eerste zes maanden van 2022 1.590 softwareontwikkelingbedrijven opgeheven, 595 minder dan in dezelfde periode in 2021. En ook in de gehele IT-dienstverlening werden flink meer bedrijven opgeheven: 2.875 in de eerste helft van 2022, tegenover 1.905 in de eerste helft van 2021. Onder deze bedrijven vallen ook eenmanszaken.

De grootste stijging is echter zichtbaar onder webwinkels. In totaal legden 6.785 webwinkels de werkzaamheden neer, terwijl het in de eerste helft van 2021 nog om 4.420 opgeheven webwinkels ging. Vooral webwinkels in kleding (bijna 1.700), huis- en tuinartikelen (1.185) en een algemeen assortiment (1.180) stopten met hun werkzaamheden.

Extreem weinig faillissementen

Waarom zoveel bedrijven stopten met hun werkzaamheden, meldt het CBS niet. Maar niet al deze bedrijven zijn failliet gegaan. Sterker nog: hoewel het aantal faillissementen iets is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, blijft het historisch laag.

Binnen de IT-dienstverlening zijn in de eerste helft van 2022 bijvoorbeeld slechts zeventien bedrijven failliet gegaan. Binnen de gehele sector informatie en communicatie - waar naast IT-bedrijven bijvoorbeeld ook uitgeverijen onder vallen - gaat het om slechts 33 bedrijven.

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat de meeste bedrijven die hun deuren hebben gesloten, nog niet heel lang bestonden. Driekwart van alle opgeheven bedrijven was nog geen tien jaar actief. Ruim een derde was drie jaar of korter actief. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in