Beheer

Netwerken

6 vermijdbare fouten bij het opzetten van wifi-net

4 september 2013
Zelfs de kleinste bedrijven kunnen niet meer zonder een draadloos netwerk. Te voordehandliggende keuzes staan echter een goedwerkend netwerk in de weg.

Vrijwel elk bedrijf heeft een draadloos netwerk voor zijn werknemers en eventueel ook voor klanten en toeleveranciers. De snelle groei van het aantal apparaten dat gebruik maakt van het netwerk, zorgt vaak voor onverwacht teleurstellende prestaties. Vaak liggen een van onderstaande 6 foute keuzes daar aan ten grondslag, constateerde PC World.

 

 • Overbelasten van de router

  Het lijkt heel aantrekkelijk te beginnen met een voordelige consumentenrouter. Zodra het verkeer op het netwerk toeneemt en bijvoorbeeld een NAS of webcams regelmatig worden aangeroepen, blijken deze routers de verkeersstroom niet aan te kunnen. Het is niet eenvoudig vooraf te bepalen wat een router aankan. Wanneer onverwacht vertragingen optreden, is het een goed idee een tweede, onafhankelijke netwerkswitch te installeren met een draadloos toegangspunt om te zien of een verminderde druk op de originele router de problemen oplost.


 • Te weinig accesspoints

  Vaak verwachten bedrijven toe te kunnen met één of weinig accesspoints zonder te kijken naar de verkeersdrukte. Met de toename van het aantal smartphones, tablets, laptops, printers en andere apparatuur kan zelfs een bedrijf met minder dan 10 werknemers vele tientallen apparaten met het netwerk verbonden hebben. Het installeren van meer accesspoints kan de druk verminderen. Ook kan het raadzaam zijn apparatuur als printers en desktops-pc aan het bedrade netwerk te hangen als dat mogelijk is.


 • Verkeerd geplaatste accesspoints

  De plek waar accesspoints worden opgesteld is cruciaal voor de prestaties. Alles wat zich tussen het accesspoint en de wifi-apparatuur bevindt, verzwakt het signaal. Metalen constructies storen het meest maar ook muren, verplaatsbare wandjes, deuren, kasten, bureaus en zelfs mensen hebben een negatieve invloed op het signaal. Houd daar rekening mee bij de installatie en zorg ook om die reden voor extra accesspoints die zo veel mogelijk een zichtlijn hebben met de apparatuur die er mee in verbinding staat.


 • Te hoge verwachtingen van de router

  De snelheden die op het label en de specificaties van de router of accesspoint staan, zijn theoretische maxima die onder optimale omstandigheden in een laboratoriumsituatie worden vastgesteld. In praktijk kan de apparatuur die nooit waarmaken. Koppel gebruikers die regelmatig zeer grote bestanden versturen aan een bedraad Gigabit-netwerk.


 • Gebruik van het default kanaal

  Het ligt voor de hand bij de installatie van een router het kanaal te gebruiken dat de router zelf aangeeft. Toch is dat niet verstandig wanneer er in de omgeving meer draadloze netwerken actief zijn. In het beste geval zoekt de router zelf steeds naar de optimale kanalen, maar vaak loont het de moeite periodiek het gebruik van de verschillende kanalen te analyseren. Er zijn maar drie kanalen die niet overlappen, namelijk 1, 6 en 11. Maar in zeer drukke omgevingen kan het de moeite lonen te experimenteren met het inzetten van de overlappende kanalen.


 • Negeren van de 5GHz-band

  Wanneer de router de mogelijkheid biedt, vergeet de 5 GHz-band dan niet te activeren. Er komt steeds meer clientapparatuur met de mogelijkheid de 5GHz-band te gebruiken. Die biedt veel meer ruimte en is bovendien nog weinig gebruikt.


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.