Development

Software-ontwikkeling
Python

6 coole Python-tools aan de tand gevoeld

Het succes van Python is af te lezen aan de hoeveelheid Integrated Development Environments (IDE) rond de taal.

26 oktober 2016

Het succes van Python is af te lezen aan de hoeveelheid Integrated Development Environments (IDE) rond de taal.

De sterke groei in populariteit van Python heeft geresulteerd in het ontstaan van een reeks Integrated Development Environments (IDE), sommige voor specifieke toepassingen, andere met een meer universeel karakter. InfoWorld zette er zes op een rij.

De omgevingen bestaan uit frameworks waarin plugins zijn opgenomen waarmee specifieke taken kunnen worden uitgevoerd. De keuze wordt dus voor een belangrijk deel bepaald door het feit of je als developer al veel ervaring hebt met de taal en het gebruik daarvan in specifieke taakgebieden.

- Voor de nieuwkomers is er PyCharm, een toegankelijke omgeving die geen grote beperkingen kent in het gebruik. Veel van de handige eigenschappen zijn alleen beschikbaar in de betaalde versie maar ook de gratis versie heeft voor de beginner veel handige tools.

- LiClipse en

- Python Tools for Visual Studio (PTVS) zijn twee IDE's voor ontwikkelaars die respectievelijk veel met Eclipse en Visual Studio werken. De leercurve van beide omgevingen is echter nogal stijl vanwege de complexiteit en grote aantal mogelijkheden. Wanneer je ze helemaal eigen hebt gemaakt, kun je uitstekend met Python aan de slag.

- Ontwikkelaars die al ervaring hebben met de Komodo IDE's van Active State, staat een rijke aanwinst te wachten wanneer ze met de Python-versie aan de slag gaan. De Komodo IDE heeft een aantal unieke features zoals bijvoorbeeld de regular expression evaluator. Maar ook nieuwkomers doen er goed aan deze omgeving te evalueren.

- Voor wetenschappelijke toepassingen is Spyder het Python-ontwikkelplatform bij uitstek, zeker wanneer al eerder werd gewerkt met iPython of andere wetenschappelijke rekentools zoals die bijvoorbeeld zijn te vinden in Anaconda.

- IDLE is meer voor het grote stappen, snel thuis-werk. Het is de vraag wat de toegevoegde waarde is ten opzichte van een standaard code-editor met een Python plug-in.

Een uitgebreidere toelichting op het overzicht, is te vinden op de website van Infoworld.

Lees meer over
1
Reacties
Marcel 29 oktober 2016 23:32

Spyder is onderdeel van Anaconda.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.