Overslaan en naar de inhoud gaan

5G nu ook mogelijk in goedkoopste smartphones

Gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden van 5G mobiele netwerken is binnenkort niet langer voorbehouden aan bezitters van dure high-end toestellen. Ook voor de goedkoopste smartphone-lijnen is nu een chip met 5G-specificaties.
Android-smartphone
© Essential
Essential

Qualcomm - producent van de veelgebruikte Snapdragon-chip - kondigde gisteren de nieuwe Snapdragon 4 series aan. De chips zijn bedoeld voor toepassing in telefoons met een prijs tussen de 125 en 250 dollar. Het bedrijf mikt daarmee op een markt van 3,5 miljard toestellen. Toestellen met de nieuwe chip zouden begin 2021 op de markt kunnen komen, verwacht Qualcomm.

Volgens Ars Technica biedt de chip weliswaar alle 5G-specificaties maar zullen de goedkopere toestellen waarschijnlijk toch enige beperkingen met betrekking tot 5G krijgen. Voor het gebruik van de allerhoogste 5G-frequentiebanden - dus boven de 6 GHz - zijn extra antennes nodig in het toestel. Die hoge frequenties dringen minder ver door in materialen waardoor de extra antennes moeten compenseren voor deze geringe penetratie door bijvoorbeeld de hand die een deel van het toestel afschermt. Die extra antennes maken de implementatie van die allerhoogste 5G-frequentiebanden duur en drijven daardoor de prijs van de toestellen op.

Hoogste 5G-frequenties in Nederland

In Nederland komen er in de 26 GHz-band frequenties beschikbaar voor 5G-toepassingen. De veiling van die blokken moet echter nog plaatsvinden. Die staat echter niet eerder dan 2022 gepland. Het gebruik van de hoge frequentieband heeft vanwege de slechte penetratie-karakteristieken waarschijnlijk alleen zin voor telecomaanbieders in heel specifieke gevallen, bijvoorbeeld in mobiele installaties bij evenementen, waar heel veel mensen bij elkaar komen in een klein gebied.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in