Development

Infrastructuur
Qualcomm Snapdragon X50

5G-chip maakt smartphones 100 keer sneller

Qualcomm levert 'supersonische' chip voor 2018

19 oktober 2016

Qualcomm levert 'supersonische' chip voor 2018

Qualcomm heeft onder de naam Snapdragon X50 een nieuwe modemchip ontworpen, die geschikt is voor 5G netwerken. Met die chip zullen gegevens een factor 100 sneller gedownload kunnen worden dan nu bij 4G het geval is.

Volgens het bedrijf is dit de eerste 5G modemchip ter wereld. Het onderdeel is bedoeld voor gebruik in smartphones en draadloze apparatuur in en om het huis. De massaproductie moet volgend jaar op gang komen, zodat aanbieders van apparatuur de chip begin 2018 kunnen toepassen.

Er zit wel een addertje onder het gras, want de chips zullen het eerst worden aangeboden in Zuid-Korea. Daar wordt hard gewerkt aan de opbouw van een 5G-netwerk, ten behoeve van de Olympische Winterspelen van 2018.

Beperkte toepassing

De nieuwe chip kan alleen werken met een 5G-netwerk. Wanneer er alleen een mobiel netwerk volgens een oudere techniek (4G of lager) aanwezig is, dan zal een andere chip moeten worden gebruikt om daar gegevens van binnen te halen. Er zijn, buiten het laboratorium, nog geen 5G netwerken actief. Het is dus ook niet mogelijk om te voorspellen hoe de apparatuur zich in de praktijk gaat gedragen. De signalen zouden beïnvloed kunnen worden door het weer, de bebouwing en andere factoren. "We moeten daar nog flink wat onderzoek naar doen", zegt Sherif Hanna, marketingdirecteur van Qualcomm, tegen website CNet.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.