Management

Cloud
 Kamini Aisola is hoofd van de Benelux-vestiging van AWS

5 vragen aan Kamini Aisola van AWS

Amazon Web Services creëerde een nieuwe markt van publieke clouddiensten.

Kamini Aisola © niet bekend,  niet bekend
11 april 2016

De markt voor cloudopslag is een vechtmarkt geworden. AWS had een first mover advantage en heeft nog altijd een marktaandeel van 80 procent. Toch, wat is de overlevingsstrategie?
“We zijn 10 jaar geleden begonnen met het aanbod van onze clouddiensten aan klanten. Dat aanbod was gebaseerd op de tien jaar daarvoor, waarin we onze eigen hoogst schaalbare infrastructuur hebben gebouwd voor onze .com-business. Die infrastructuur was het gevolg van focus op een snelle innovatiecyclus. Dat heeft ons een unieke core competency opgeleverd die niet makkelijk is in te halen door traditionele technologiebedrijven. Wij hebben nu een portfolio van meer dan ­zeventig services.

We ontwikkelen nieuwe aspecten op basis van de feedback van onze klanten. We luisteren goed naar welke uitdagingen ze tegenkomen, ­bijvoorbeeld compliancy, en wensen die ze hebben, als geografische ­expansie. Daarop bepalen we onze roadmap.

Philips gebruikt voor zijn Health Suite-platform ook deze applicatie

Daarnaast hebben we altijd een sterke focus gehad op interne innovatie om zo veel mogelijk kostenbesparing mogelijk te maken. We zitten in een low margin business en kunnen als de beste gebruik maken van economies of scale. De afgelopen tien jaar hebben we 51 maal de prijzen van onze dienstverlening verlaagd zonder dat onze concurrenten daar aanleiding toe gaven. Daarnaast letten we voortdurend op het verlagen van de kosten voor onze klanten, door hen bijvoorbeeld te wijzen op ­inefficiënt gebruik van servers.”

Kunt u voorbeelden geven van diensten die op basis van ­klantenfeedback zijn ontwikkeld?
“Neem bijvoorbeeld het platform voor Internet of Things dat eind vorig jaar is geïntroduceerd. Het is een modulair platform waarbij klanten bouwblokken naar believen toe kunnen voegen. Het platform is een volledig native AWS-applicatie die zo is ontworpen dat klanten met minimale inzet hun Internet of Things-infrastructuur kunnen opbouwen. General Electric gebruikt dit platform om de industriële productie te stroomlijnen met Internet of Things. Philips gebruikt voor zijn Health Suite-platform ook deze applicatie. Het platform omvat nu al zo’n 15 tot 18 petabyte. Philips kan daar 1 petabyte per maand aan toevoegen. Ook andere delen van Philips maken gebruik van de AWS-cloud.

We hebben ook veel start-ups onder onze klanten

Daarnaast heeft AWS vorig jaar een dienst geïntroduceerd die de inzet van machine learning door klanten gemakkelijker maakt. Dat was op basis van feedback van klanten die aangaven daar behoefte aan te hebben. Ook dat is een goed voorbeeld van een dienst die we ontwikkelen op basis van interactie met klanten.”

Spotify maakte onlangs bekend Google-cloud in te zetten in plaats van AWS, met als argument dat Google een ‘superior data stack’ heeft. Kan AWS niet aan alle klantbehoeften voldoen?
“Spotify is al lang klant bij AWS en in het pakket diensten dat het bedrijf bij AWS afneemt, is geen verandering gekomen. Wij hebben juist de snelste innovatie en veel Big Data-analyse met bijbehorende diensten. We hebben ook veel start-ups onder onze klanten. De ervaring is dat wanneer ze eenmaal begonnen zijn bij AWS ook trouwe klanten ­blijven. Er is geen klantsegment dat AWS niet aankan.”

Er is een onduidelijke situatie ontstaan met betrekking tot dataprivacyregels in de nasleep van het opzeggen van de Safe Harbor-overeenkomst tussen de EU en de VS. Heeft AWS last van deze situatie?
“Nee eigenlijk niet. Los van de Safe Harbor-regels heeft AWS al een eigen overeenkomst met goedkeuring van de Article 29 Working Party van de EU voor verwerken van data van klanten. Dit zorgt ervoor dat AWS-klanten hun bedrijf runnen in overeenstemming met de Europese wetgeving. Voor onze klanten had het beëindigen van de Safe Harbor Agreements dus niet veel gevolgen. Wij kijken natuurlijk met belangstelling naar wat er uit de onderhandelingen komt en verwelkomen alle nieuws waaruit blijkt dat over dit onderwerp iets geregeld is.”

Hoe kijkt AWS naar het investeringsklimaat in Nederland met ­betrekking tot de bouw van datacentra?
“Wij hebben een speciaal team dat zich bezighoudt met de planning van datacentra-regio’s. Eind van dit jaar of begin 2017 komt er een lokaal datacentrum in het VK bij. Het aantal datacentraregio’s in de EU komt daarmee op drie. We kijken daarbij vooral naar wat de beste plek is om hoge performance en geringe latency te bereiken. Ik heb geen aanwijzingen dat er wordt overwogen in Nederland een datacentrum op te zetten.”

Dit artikel verscheen eerder in AutomatiseringGids op 13 april 2016

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Laat de klantenservice je terugbellen!