Beheer

IT beheer
Command prompt

5 trucjes voor beheer Windows

Startpunt voor Windows-beheer is het Configuratiepaneel. Maar soms is die route wel erg omslachtig.

© CC-BY-2.0 - Flickr Uber Elite
28 december 2016

Vijf beheertaken die met een command-line regel makkelijk zijn te starten. Door ze in een script te verwerken zijn ze snel oproepbaar.

Microsoft heeft het Configuratiescherm bedacht als ingang om het 'loodgieterswerk' aan Windows uit te voeren. Het scherm is bedoeld als een intuïtieve grafische interface die zelfs de atechnische gebruiker naar het juiste instellingenpaneel leidt. In de praktijk blijkt het route langs vele keuzeschermen leidt, waarbij zelfs de doorgewinterde pc-gebruiker nog al eens de weg kwijt raakt. Tech-redacteur Mike Williams raadt op betanews nuePanel aan als een alternatief. Daar zijn onlangs vijf nieuwe handige commando's aan toegevoegd die ook zonder nuePanel zijn te gebruiken via de Windows Opdrachtprompt. Het voordeel is dat je ze daardoor kan verwerken in eigen scripts.

DNS-problemen

Altijd vervelend wanneer je internetverbinding verloren gaat. Het is dan aan te bevelen te kijken hoe het met de DNS server is gesteld. Met het nslookup-commando omzeil je een vijfstaps-route via de grafische interface van het Configuratiescherm. Tik in op de prompt 'nslookup google.com' en onmiddellijk verschijnt het de naam van de DNS server en het bijbehorende IP-adres. Verder wordt het IP-adres van google.com getoond. Wil je dat laatste niet en alleen de DNS serverinformatie gebruik dan de regel:

nslookup google.com | findstr /c:"Server:" /c:"Address:"

Bestand gewijzigd?

Wanneer een programma problemen geeft, is het vaak handig te kijken welke bestanden zijn gebruikt en gewijzigd. Om een goede analyse te maken is het installeren van speciale software nodig zoals Process Explorer of Process Monitor. Met een simpel commando kan al snel de basale informatie worden getoond. 

fsutil usn readjournal c: wait tail
fsutil usn readjournal c: wait tail | find "File name"

Het eerste commando geeft de volledig informatie, de tweede geeft alleen de bestandsnaam. De aanpak heeft wat beperkingen. Zo werken ze alleen wanneer de opdrachtprompt in de 'administratormodus' wordt uitgevoerd. Ook worden alleen bestanden weergegeven die worden gewijzigd. Bestanden die worden gelezen, worden overgeslagen. Ook is er geen informatie over welk proces de veranderingen aanbrengt. Toch kan er soms waardevolle informatie mee worden opgehaald. En het voordeel is het werkt op vrijwel elke computer.

Wat is er mis met het toetsenbord?

Als een toetsenbord niet meer reageert zoals verwacht, levert het gebruik van een simpel commando veel informatie over wat Windows denkt dat een toetsaanslag betekent.

dispdiag -testacpi

Wat doet het anti-malware filter?

Anti-virusengines, maar ook andere software die diep ingrijpt op het systeem, installeren vaak filter-drivers. Die stellen de software in staat om acties van het systeem te onderscheppen of te wijzigen. Dat is erg handig, bijvoorbeeld om elk gebruik van een bestand dat mogelijk door malware wordt geïnitieerd, onmiddellijk kan worden geblokkeerd. Maar filters kunnen ook fouten bevatten die het systeem instabiel maken of traag. Soms blijven dergelijke filters achter terwijl het bijbehorend pakket al is verwijderd. Zo'n filter kan dan de werking van een ander pakket hinderen. Met de volgende commando's is na te gaan wat er is geïnstalleerd. Daarvoor moet de command prompt wel als administrator worden gebruikt.

fltmc filters
toont alle geïnstalleerde filters

fltmc instances
toont de actieve drivers
 

Een schijf in problemen?

Bij problemen met een schijf is het uitvoeren van een chkdsk een standaard manier om uit te vinden of er fouten staan op de schijf. Maar dit proces is langzaam. Zeker als de pc op dat moment voor andere taken nodig is, kan chkdsk niet overweg met bestanden die in gebruik zijn. Dan is het handig zo'n test uit te stellen tot het moment dat de computer opnieuw moet worden opgestart. Dat doe je met het volgende commando:

fsutil dirty set c:

De c: kan vervangen worden voor elke driveletter die moet worden getest. Het is aan te raden dit commando uit te voeren in een opdrachtprompt die met administratorrechten is gestart. Anders volgen er veel foutmeldingen van bestanden die niet benaderd kunnen worden.

 

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!