Management

Blockchain
blockchain

5 mythes over de blockchain

Forrester ontkracht 5 hardnekkige misverstanden over de blockchain

© CC0 - Public Domain
26 februari 2018

Forrester ontkracht 5 hardnekkige misverstanden over de blockchain

De populariteit van het fenomeen blockchain is ongekend. De voordelen die deze technologie zou kunnen bieden zorgen voor een welhaast magische aantrekkingskracht. Maar ondertussen zijn er veel misverstanden en zelfs mythes ontstaan over de blockchain. Marktonderzoeker Forrester Research ontkracht 5 van die hardnekkige mythes.

1. Blockchains zijn niet te wijzigen

Het is niet eenvoudig, maar het kàn wel. Zo kan de chain opnieuw berekend worden: ofwel in zijn geheel of vanaf een te bepalen punt. De geschiedenis wordt dan wel degelijk verwijderd. Ook kan een fork worden doorgevoerd in de chain. Daarbij blijven de historische code en transacties bewaard maar de software werkt hierna anders. Zo’n fork vereist wel de toestemming van de meerderheid van de deelnemers aan het netwerk, vaak de miners. Maar theoretisch kunnen kwaadwillenden ook zo’n fork doorvoeren.

2. De intermediair verdwijnt

Juist doordat de man-in-het-midden – de vertrouwde, controlerende derde partij - niet meer nodig zou zijn bij blockchain-technologie staat ze te boek als efficiënt en goedkoop. In enkele toepassingen is dat ook het geval, maar niet alle blockchainnetwerken kunnen zonder en zijn volledig gedecentraliseerd. De intermediair is alleen overbodig als er direct met de blockchain gecommuniceerd wordt. En zelfs dan zijn er toch nog vaak derden. De Bitcoin zelf is er een duidelijk voorbeeld van: rond dit netwerk zijn heel veel ‘vertrouwde derden’ actief, zoals beurzen en wallet-leveranciers. Forrester verwacht, maar ziet nu al, intermediairs opkomen zoals validatie- en certificeringsdiensten.

3. Zero Trust

Bitcoin en Ethereum hebben al laten zien dat het inderdaad mogelijk is waardes uit te wisselen tussen mensen en entiteiten die elkaar niet kennen of vertrouwen. Maar gebruikers moeten wel bijzonder veel vertrouwen hebben in zeer veel lagen van de blockchain. Ze moeten erop vertrouwen dat de berekeningen, de cryptografie en de code altijd functioneert zoals bedoeld. Ze moeten degenen vertrouwen die het netwerk controleren  - de miners bijvoorbeeld. En als er dan toch iets verkeerd gaat, is er geen juridisch systeem dat voor gerechtigdheid kan zorgen. Zo dreigde vorig jaar een ingrijpende hard fork voor de Bitcoin die mogelijk leek doordat een groep miners zijn zin doordrukte. De hard fork had grote consequenties kunnen hebben voor de waarde van de Bitcoin en een splitsing tot gevolg kunnen hebben. Op het allerlaatste moment is de hard fork pas tegen gehouden. Maar dat had net zo goed niet kunnen gebeuren.

4. Transparantie is een groot voordeel van blockchains

Dat blockchains transacties en processen transparanter maken, is een feit en wordt gezien als een van de belangrijkste voordelen van deze technologie. Voor veel grote organisaties is dit echter niet altijd een voordeel. Want die transparantie maakt het technologisch aanzienlijk complexer om de vertrouwelijkheid van bepaalde gegevens te garanderen. In een standaard blockchain-stack is alle content op de chain zichtbaar voor alle deelnemers. Als niet iedereen geacht wordt alles te zien, is dat problematisch. Oplossingen voor selectieve toegangsrechten zijn daarom noodzakelijk. Aan de ene kant gaat tegen de principes van de blockchainarchitectuur in. Forrester benadrukt echter dat het van vitaal belang is voor veel blockchaingebaseerde netwerken dat die selectieve toegangsrechten er komen.

5. Alle content in de blockchain is versleuteld

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Dat is maar gedeeltelijk waar. Transacties zijn versleuteld met cryptografische technieken zoals one way hashing en publieke en private sleutels. Maar de details van een transactie binnen een blockchain blijven zichtbaar voor iedereen die toegang heeft tot de blockchain. Bij publieke blockchains is dat dus echt letterlijk iedereen. Bij private blockchains is de toegang beperkt tot een selecte groep maar ook voor hen zijn de details van transacties in die blockchains zichtbaar.

Lees meer over
1
Reacties
Ruben Post 26 februari 2018 12:53

gaat het? zijn wel heel ver gezocht

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.