Loopbaan

Carriere
zorgen

5% IT'ers ziet arbeidsmarktpositie verslechteren

Ze bestaan echt: IT’ers die hun positie het afgelopen jaar zagen verslechteren.

© Shutterstock
23 juli 2019

De vraag naar hoogopgeleide IT’ers is ongekend hoog, maar niet iedere IT’er zit op rozen. Sommige IT-professionals zagen hun arbeidsmarktpositie het afgelopen jaar zelfs verslechteren. Dat blijkt uit de Salary Survey 2019, het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot, dat dit jaar voor de 20e keer werd gedaan.

In totaal gaven 1784 IT-professionals antwoord op de vraag: Mijn positie op de arbeidsmarkt is het afgelopen jaar…. De respondenten konden kiezen uit 3 antwoorden: verbeterd, gelijk gebleven of verslechterd. De grootste groep (58%) gaf aan dat de positie vergelijkbaar was met het jaar ervoor. Daarnaast zag 37% zijn of haar arbeidsmarktpositie verbeteren. Dat betekent dat nog altijd 5% van de ondervraagde Nederlandse IT’ers zijn positie op de arbeidsmarkt het afgelopen jaar achteruit zag gaan.

Te oud?

De meest genoemde reden voor die verslechtering is het ouder worden. Meer dan de helft van de IT’ers die klaagde over een achteruitgang – en wel 53% - wijt dit aan zijn of haar leeftijd. “Ik heb voor werkgevers een onaantrekkelijke leeftijd (61). Dat zullen ze natuurlijk nooit toegeven, maar als ik al word uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken, volgt de afwijzing met standaard antwoorden als ‘je had stevige concurrentie’ of ‘je past niet helemaal in het profiel’. Tja, wat moet je daar dan mee?”, reageert een respondent die anoniem wil blijven. Een andere IT’er van 54 laat weten dat “mensen boven de 50 nou eenmaal uitgerangeerd zijn als ze hun baan verliezen.” Deze IT’er wordt bijgevallen door een andere IT’er op leeftijd, die zegt vanwege zijn leeftijd steeds minder aantrekkelijk te worden voor werkgevers. “Ze nemen veel liever jonkies aan.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!