Beheer

Security
smartphone

5 hints dat een smartphone is gehackt

Steeds meer smartphones worden gehackt maar besmetting met malware wordt vaak niet opgemerkt.

© Pixabay CC0
31 oktober 2016

Steeds meer smartphones worden gehackt maar besmetting met malware wordt vaak niet opgemerkt.

Zakelijk gebruikte smartphones zijn een steeds geliefder doelwit voor cybercriminelen. Nokia meldde onlangs nog dat het aantal telefoons dat is besmet met malware in de eerste helft van dit jaar bijna is verdubbeld tot 1 op de 120 smartphones. Dat ze besmet zijn, is echter vaak niet duidelijk merkbaar. Wat zijn tekenen dat de malware heeft toegeslagen?

Nieuwssite DarkReading zette 5 aanwijzingen op een rij die aangeven dat er een grote kans is dat een smartphone is gehackt.

 1. Websites zien er anders uit. Dat kan een aanwijzing zijn voor kwaadaardige activiteiten waarbij het verkeer tussen de smartphone en internet gemanipuleerd wordt. Advies: zet tools op de smartphones die kwaadaardige WIFI- of cellulaire netwerken herkennen en de gebruiker daartegen beschermen. Werk zakelijk zo min mogelijk met publieke WiFi-netwerken.
   
 2. Mysterieuze apps duiken op. Wie een app op zijn smartphone vindt waarvan hij zich niet kan herinneren dat hij die er zelf op gezet heeft, moet dat goed controleren voordat hij die app gebruikt. Kwaadaardige apps kunnen de complete controle overnemen en zo  toegang krijgen tot alle gegevens, acties uitvoeren in naam van de eigenaar van de smartphone, agenda’s doorzoeken en toegang krijgen tot de GPS. Advies: download en gebruik geen app waarvan je niet begrijpt waarvoor je hem nodig hebt.
   
 3. Batterij loopt veel sneller leeg. Vooral de wat minder geavanceerde malicieuze apps die veel verkeer vanaf de smartphone genereren gebruiken veel meer energie waardoor de batterij sneller leeg is. Ook kan het apparaat er zonder duidelijke reden veel warmer worden.
   
 4. Meer ‘blacklisted’ netwerkverkeer. Het eerste teken dat een apparaat besmet is, is een forse toename van verkeer naar IP’s die op de zwarte lijst – Blacklisted – staan. Veel bedrijven hebben tools die dergelijk verkeer detecteren en daar alarm op slaan.
   
 5. Datalekken. Als er gevoelige data is gelekt naar buiten toe en het is niet duidelijk hoe dat is gebeurd, kan heel goed sprake zijn van een aanval op of via smartphones van medewerkers. Te vaak wordt er nog van uitgegaan dat bij datalekken vaste systemen zijn gehackt, maar smartphones zijn vaker een belangrijke aanvalsvector en moeten daarom ook goed onderzocht worden bij een groot datalek.

 

Lees meer over
3
Reacties
Hugo 03 november 2016 14:05

1: De meeste virussen en andere rotzooi zit in tools die aangeprezen worden om "kwaadwillende software" te herkennen. En elk WIFI netwerk dat je niet zelf in beheer hebt is potentieel gevaarlijk. Evenals ieder netwerk dat je deelt met anderen.

2: Leuk advies. Maar 90% van de apps op mijn telefoon worden door de provider erop gezet. Ik zou graag een telefoon hebben met standaard 0 apps, maar dat is niet mogelijk helaas.

3: Dat is nogal speculatief. Telefoons gaan ook sneller leeg naarmate ze ouder worden.

4: Veel bedrijven? Van de overheid/banken misschien, maar verder maar heel weinig. Bovendien ben je dan afhankelijk van de detectie door anderen.

5: Als het lek er al is, ben je een beetje te laat.

Het nut van deze hints is dan ook praktisch nihil. Als je weet wat je doet heb je deze niet nodig en als je dat niet weet, helpt dit je ook niet verder.

karl 02 november 2016 13:37

Wat een mooi verhaal. Misschien geldt dit alleen voor Android?

Hans 31 oktober 2016 13:49

Beste Tanja, Waarom laat je de essentie van het artikel op DarkReading weg? De reden dat smartphones gehackt worden is om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk en daarmee (hopelijk) de bedrijfsdata en -toepassingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.