Development

Software-ontwikkeling
boos

5 grootste irritaties van ontwikkelaars

Waarbij trekken Github-ontwikkelaars hun haar uit (hun baard).

© CC0,  Pixabay
6 februari 2017

Europese wetenschappers hebben onderzocht wat ontwikkelaars ongelukkig maakt en daarmee de voortgang van projecten frustreert.

Volgens de onderzoekers is het de eerste studie naar de belangrijkste frustraties van ontwikkelaars. Het beperken van de ongelukkigheid van ontwikkelaars kan volgens eerder onderzoek een belangrijke impuls geven aan de productiviteit.

Iedereen die wel eens programmeert, weet dat het veel voldoening kan opleveren. Maar het beroep van programmeur kan ook veel stress opleveren, zeker als er ook nog strakke deadlines in het spel zijn. De onderzoekers vroegen 180 ontwikkelaars met een reeks van onderzoeksmethodieken naar wat hen ongelukkig maakt.

Ze hebben hun bevindingen opgesplitst in interne en externe factoren. De top 5 frustraties door externe factoren zijn:

1. Slechte code en codeerpraktijken
De grootste frustratie is het aan de slag moeten met bestaande code die slecht in elkaar zit en/of niet of onduidelijk gedocumenteerd. Daarbij maakt het niet uit of de code door henzelf is geschreven of door anderen. Vooral wanneer het tegen komen van gebroken code zonder uitleg daarbij, leidt tot frustratie.

2. Bugs opsporen
In het verlengde daarvan ligt het opsporen van de coderegels die zorgen dat een bug optreedt. Vooral de steeds weer terugkerende bugs die steeds optreden wanneer je ze het minst verwacht en die veel tijd kosten om op te lossen.

3. Teleurstellende technische infrastructuur
Wanneer de infrastructuur niet werkt zoals je wil, gaat er veel tijd onnodig verloren. Het gaat bijvoorbeeld om verouderde infrastructuur of infrastructuur die niet goed gedocumenteerd is. Daarbij levert zowel te uitgebreid gedetailleerde als te weinig gedetailleerde documentatie teveel gedoe op.

4. Onduidelijke requirements
Ontwikkelaars willen graag weten waar ze aan moeten beginnen. Wanneer er te vage omschrijvingen van de gewenste functionaliteiteit zijn of onrealistische verwachtingen in de omschrijvingen staan, kunnen zij er niet mee uit de voeten. Voortdurende wijzigingen in de requirements is eveneens een bron van ergernis.

5. Onderhoud oude code
Nieuwe code schrijven volgens je eigen principes, normen en waarden is prettig. In praktijk komt het vaak voor dat onderhoud nodig is aan code waaraan lang niet gewerkt. Dan is het soms lastig te begrijpen hoe de code in elkaar steekt, waar het onderhoud op moet aangrijpen en hoe er eventueel nieuwe functionaliteit aan kan worden toegevoegd. De problematiek neemt toe wanneer de mensen die de code hebben geschreven niet meer bij het project betrokken zijn of zelfs de organisatie hebben verlaten.

Ook intrinsieke frustraties

Daarnaast hebben de onderzoekers een opsomming gemaakt van interne factoren, ofwel meer persoonlijke belemmeringen. Het gaat dan onder meer om frustratie over het feit dat de ontwikkelaars merken dat ze niet zo scherp zijn als ze zouden willen  en daardoor niet optimaal presteren. Maar ook gevoelens van burnout en angst of minderwaardigheid worden genoemd als frustrerende omstandigheden.

De ondervraagde ontwikkelaars waren er duidelijk in dat hun motivatie om code te schrijven daalt wanneer zij zich om een of andere reden niet gelukkig voelen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!