Loopbaan

Carriere
arbeidsmarkt

5 dingen die je moet weten over de IT-arbeidsmarkt

Kies de juiste strategie voor je carrière.

21 september 2017

Kies de juiste strategie voor je carrière.

Het is oorlog op de IT-arbeidsmarkt. Het aantal vacatures blijft groeien en het aanbod droogt op. Goed nieuws dus voor ambitieuze IT’ers, maar wat moet je per se weten voordat je het gesprek aangaat?

Regelmatig bericht AG Connect in print en op de website over de War for IT-talent op een oververhit rakende arbeidsmarkt voor IT’ers. Maar hoe erg is het nu echt? AG Connect zette de belangrijkste trends en ontwikkelingen op een rij.

 1. IT’ers zijn hot – heel hot!
  De arbeidsmarkt trekt over de gehele linie aan, maar qua werkgelegenheid voor IT-professionals gaat het wel heel hard bergopwaarts. Het afgelopen kwartaal was een op tien online vacatures in ons land een ICT-vacature, blijkt uit cijfers van Jobfeed, de big data tool voor online vacatures van Textkernel. Ter vergelijking: ICT’ers maken zo’n 5 procent uit van de beroepsbevolking. In april, mei en juni van dit jaar werden 58.343 ICT-vacatures online gezet. Hierbij zijn stages, bijbanen, vrijwilligerswerk en freelance klussen weggelaten. Overigens lijkt het aandeel ICT-vacatures iets terug te lopen. “Dit komt doordat de economie aantrekt en de vraag in andere beroepsklassen ook toeneemt, terwijl de vraag naar ICT’ers al langere tijd groot is”, licht een woordvoerder van Jobfeed toe. Maar ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017 is er juist sprake van een stijging van het aandeel ICT-vacatures – zowel in absolute als relatieve zin.
  Uit gegevens van ADP blijkt dat de werkgelegenheid in ICT harder groeit dan gemiddeld. “De sector Informatie en Communicatie blijft groeien. In juli kwamen er 1900 banen bij, in juni waren dat er 2200, na een banengroei van 2500 in de maand mei. De groei in de sector gaat sneller dan de algemene trend”, zegt Ahu Yildirmaz, directeur van het ADP Research Institute.
  De werkloosheid onder IT-personeel loopt de laatste maanden eindelijk aanzienlijk terug, blijkt uit cijfers van UWV WERKbedrijf.  Hoewel de IT-arbeidsmarkt al langere tijd aantrekt, bleef het aantal werkloze IT’ers in ons land namelijk opvallend lang hoog. Werkgevers klaagden steen en been over het niet kunnen vinden van geschikte kandidaten, terwijl zij de groep werkloze IT-professionals links leken te laten liggen. Een aanzienlijk deel van deze groep is ouder dan 45 jaar. Blijkbaar staat het water werkgevers nu zo hoog aan de lippen, dat er eindelijk ook op grote schaal wordt geworven onder deze groep IT-professionals. Het aantal werkloze IT’ers in ons land liep de afgelopen maanden namelijk met enkele duizenden terug.
   
 2. Kijk ook eens buiten de sector
  Maar liefst een kwart van de ICT-bedrijven heeft een personeelstekort, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Maar de ICT-sector is zeker niet de sector met de meeste vacatures, blijkt uit de gegevens van Jobfeed. Dat is de handel (18,9 procent van de vacatures), gevolgd door gezondheidszorg/welzijn (17,5 procent) en onderwijs/onderzoek (10,9 procent). De ICT-sector staat met 5,6 procent van de vacatures pas op de zevende plaats. Dat er dan toch zo veel ICT-vacatures zijn, komt doordat vrijwel alle sectoren momenteel IT-professionals zoeken.
  Ordina klaagde eerder dit jaar tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers dat het steeds meer personeel zag vertrekken naar concurrenten, maar ook naar klanten, met name in de sector financiële dienstverlening. Banken transformeren steeds meer in IT-bedrijven en dat geldt ook voor veel andere bedrijven – denk maar aan de reissector (Booking.com, TravelBird) en de retail (Coolblue, Bol.com).
  Ook de overheid staat te springen om hoogopgeleide IT’ers. Binnen een jaar is het aantal ICT-vacatures bij de overheid met 48 procent toegenomen, becijferde Jobfeed. De overheid is volgens de vacaturesite koploper met vacante ICT-functies.
   
 3. Welke expertises zijn het meest gewild?
  Programmeurs zitten al een tijdje gebakken: veruit de meeste vacatures voor IT-professionals in Nederland zijn er op het gebied van softwareontwikkeling, blijkt uit cijfers die AG Connect bij vacaturesite Indeed opvroeg. In 8,7 procent van de ICT-vacatures bij Indeed wordt er naar software developers in het algemeen gevraagd. De nummer twee positie ligt hier in het verlengde van: 7,5 procent van de ICT-vacatures is bestemd voor php-ontwikkelaars. En ook de nummer 3 positie wordt ingenomen vanuit de software-ontwikkelingshoek: .Net ontwikkelaars met een aandeel van 6 procent.
  Ook infrastructuurspecialisten zitten op rozen. Van alle openstaande functies voor deze professionals is momenteel 54,7 procent niet vervuld. Hiermee is deze groep vacatures het lastigst in te vullen, merkt Indeed op. De functie cloud engineer is het minst moeilijk te vervullen van alle ICT-vacatures: slechts 16,2 procent van de openstaande vacatures was de afgelopen maand moeilijk in te vullen.
  Ook Blockchain-specialisten zijn niet aan te slepen, blijkt uit Europees onderzoek van Indeed. De vacaturesite keek in de periode november 2016 tot en met mei 2017 naar het voorkomen van de term blockchain in vacatures. De belangstelling voor blockchain is in een zeer korte tijd heel snel gegroeid. In 2015 was de zoekterm in vacatures zo goed als onbekend. In 2016 kwam de term in 17 procent van de vacatures voor. Dat groeide in mei 2017 naar maar liefst 28 procent. Hoewel er steeds meer banen rond blockchain-technologie beschikbaar komen, merkt de vacaturesite dat die moeilijk in te vullen zijn. Ruim 15 procent van de vacatures voor blockchain-managers staan meer dan zestig dagen open. Ook softwareontwikkelaars die steeds meer met blockchain te maken krijgen zijn schaars op de arbeidsmarkt. Meer dan 20 procent van de banen voor ontwikkelaars blijft meer dan zestig dagen open staan op Indeed.
  Bedrijven die actief zijn in de e-commerce hebben vooral openstaande vacatures voor online-marketeers, data-analisten, front-end developers en software-ontwikkelaars, blijkt uit een inventarisatie van Thuiswinkel.org.
  Tot slot gaat de vraag naar securitysepcialisten door nieuwe wet- en regelgeving naar het kookpunt, blijkt uit onderzoek van International Information System Security Certification Consortium, (ISC)2. Vier van de tien overheden en bedrijven zeggen het aantal cybersecurity-specialisten het komende jaar met meer dan 15 procent uit te moeten breiden als gevolg van de nieuwe wet.
   
 4. Onderhandelingspositie IT’ers wordt steeds beter
  Aangezien ICT-vacatures steeds lastiger in te vullen zijn - op dit moment is al bijna 34 procent van de openstaande IT-banen moeilijk te vervullen, blijkt uit data die AG Connect opvroeg bij Indeed – zullen werkgevers steeds vaker bereid zijn om in te gaan op de eisen en wensen van geschikte kandidaten. Overigens bleek uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot dat werkgevers tot nu toe nog behoorlijk de hand op de knip hebben weten te houden. Gemiddeld kregen IT-professionals er tussen mei 2016 en mei 2017 2,5 procent salaris bij.
  Lang zullen ze de hand niet op de knip kunnen blijven houden, want de krapte neemt snel toe. En onder IT’ers neemt de onvrede over de beperkte salarisontwikkeling toe, bleek eveneens uit de AG Connect Salary Survey. Een ruime meerderheid van de 2500 IT’ers die deelnamen aan het onderzoek noemt beloning – in de vorm van salaris, dertiende maande etc. – de arbeidsvoorwaarde die ze het liefst zien verbeteren het komende jaar. Meer dan een derde van de IT’ers vindt dat ze niet marktconform beloond wordt. Bovendien zijn IT’ers bovengemiddeld bereid hun werkgever in te ruilen voor een andere. Slechts 20 procent van de respondenten is loyaal aan de huidige werkgever. 80 procent staat open voor de overstap naar een andere baan. In andere sectoren is dat aandeel aanzienlijk lager.
  Afwisseling, uitdaging en ontwikkelingsmogelijkheden blijven van belang om de war on talent te winnen, stelde arbeidsmarktdeskundige Bas van de Haterd eerder in AG Connect. “Maar daarmee alleen ben je er niet. Detacheerders hielden sollicitanten altijd voor dat je bij hen veel kon leren doordat je steeds verschillende projecten kon doen en in verschillende keukens kon kijken. Maar wat blijkt? Je zit jaren bij dezelfde club op dezelfde klus. Dan kan je net zo goed voor die club gaan werken, toch? Of je gaat op zoek naar een andere werkgever of begint voor jezelf. De IT-professional zit in de driver seat”, aldus Van de Haterd.
   
 5. Permanent aandacht voor (bij)scholing is een must
  Je voortdurend blijven ontwikkelen is essentieel in de IT. De ontwikkelingen gaan razendsnel en voor je het weet loop je achter. IT’ers zijn zich daar ter dege van bewust. 95 procent van de ondervraagde IT’ers in ons salarisonderzoek wil komend jaar graag een training volgen.  Maar tijdgebrek blijkt hen in de weg te zitten Afgelopen jaar bleek namelijk iets meer dan de helft tijd te kort te komen om zich te trainen.
  Volgens Niels Huismans van FastFlex moeten we af van uurtje-factuurtje. “Als dit niet verandert staat persoonlijke ontwikkeling altijd onder druk. En dat is niet alleen voor de professional schadelijk, maar ook voor organisaties.”
  Uit onderzoek van Global Knowledge blijkt dat maar liefst 95 procent van de leidinggevenden in Nederland zegt dat training en IT-certificeringen toegevoegde waarde bieden. Ook is er een correlatie tussen het behalen van IT-certificeringen en de hoogte van het salaris. Gecertificeerde IT-professionals verdienden significant meer dan hun niet-gecertificeerde collega's, blijkt uit het IT Skills & Salary Report. Gecertificeerde IT-besluitvormers in Noord-Amerika verdienen gemiddeld 8,9 procent meer dan hun niet-gecertificeerde collega's; in Europa is dit verschil zelfs 13 procent. Deelnemers aan het onderzoek geven ook aan dat er een correlatie is tussen certificering en baanzekerheid en baantevredenheid.
Kom naar ons HR-event!

AG Connect organiseert dit najaar Scherpschutters - drie interactieve middagsessies voor HR-professionals en recruiters, zodat zij beter de strijd aan kunnen in de War for IT-talent. De sessies zijn op donderdag 5 oktober, 2 november en 16 november. De sessies hebben ieder een eigen thema die respectievelijk draaien om het vinden, behouden en (om)scholen van IT-talent.

Kijk hier voor meer informatie en een aanmeldformulier.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.