Beheer

Security
Rode Kruis

4600 hulpvragers van Rode Kruis getroffen door cyberaanval

Namen en geboortedata gestolen.

© Shutterstock faboi
26 januari 2022

Namen en geboortedata gestolen.

De gegevens van 4.600 hulpvragers van het Nederlandse Rode Kruis stonden op de getroffen servers bij de cyberaanval van een week geleden bij het Internationale Rode Kruis (ICRC). Het gaat in ieder geval om namen, geboortedata, het land van herkomst en namen van ouders, meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het Rode Kruis zegt de getroffen hulpvragers zo snel mogelijk goed te willen informeren.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) meldde vorige week donderdag het slachtoffer te zijn geworden van een massale cyberaanval. Hackers hadden daarbij beslag weten te leggen op gegevens van meer dan 515.000 "extreem kwetsbare mensen", van wie sommigen op de vlucht waren voor conflicten. 4600 van hen vroegen hulp bij het Nederlandse Rode Kruis, blijkt nu.

Internationaal probleem

Het Rode Kruis zegt dat gaat om gegevens van de dienstverlening Restoring Family Links. Dit is een dienst waarmee het Rode Kruis familieleden weer met elkaar in contact probeert te brengen, nadat zij elkaar uit het oog verloren zijn door een conflict, ramp of migratie. Omdat deze zoektochten vaak over landsgrenzen heen gaan, wordt samengewerkt met het Internationale Rode Kruis en andere Rode Kruis-verenigingen wereldwijd.

Hoe de inbraak heeft kunnen plaatsvinden, wordt nu nog onderzocht. De servers zijn wel uitgezet, waardoor de dienstverlening aan hulpverleners in sommige landen is verbroken., zei woordvoerster Naomi Nolten, woordvoerder van het Rode Kruis vanochtend bij NPO Radio 1.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.