4000 vierkante meter met niet de allernieuwste pc’s in voorraad

26 maart 2010

Samen met Duco van Leenen, directeur van de Infotheek-groep, dwalen we door bijna 4000 vierkante meter magazijn. In meerdere hallen staan eindeloos veel dozen computers, printers, en monitoren. De gemiddelde retailer zou doodnerveus worden van de combinatie voorraad en snel dalende prijzen in de markt.

“Natuurlijk wordt niemand vrolijk van de prijsdruk, maar doordat wij grote volumes kopen, hebben we scherpe inkoopprijzen. Onze klanten besparen zo op de aanschaf en op hun ‘total cost of ownership’ als ze die producten inpassen in hun bestaande hardwareomgeving.”

Pc- en monitorgeneraties volgen elkaar zeer snel op, terwijl de technische specificaties minder snel veranderen dan vroeger. Een IT-manager die twee jaar geleden zijn systemen verving, kan die pc’s nu al niet meer via de normale kanalen kopen.

“Bij ons kan hij die wel kopen en hij bespaart zich de kosten van het aanpassen van een nieuwe pc in de bestaande omgeving, met nieuwe images en dergelijke. Leidinggevenden van een IT-afdeling hebben behoefte aan standaardisatie. Het drukt de kosten voor installatie en onderhoud en maakt het netwerk stabieler.”

Daarbij komt dat eindgebruikers helemaal niet meer zo geïnteresseerd zijn in technische specificaties en processorsnelheden; kijk naar het succes van de netbooks. “Cloud-diensten als Google Docs zullen die trend alleen maar versterken.” Dit neemt overigens niet weg dat Infotheek ook software levert. “We zijn officieel reseller van Microsofts programma’s, ook voor al gebruikte licenties; ‘authorised refurbisher’ noemt de fabrikant dat.”

Servertechniek evalueert nog snel, waardoor de vraag naar dergelijke hardware van een vorige generatie niet zo groot is als bij pc’s. “Maar ook dat verandert. Je ziet dat die technologie nu langzaam een niveau heeft bereikt die het de klant mogelijk maakt een generatie over te slaan.”

Het leverprogramma van Infotheek bestaat uit nieuwe producten, naast de producten van een vorige generatie die overstock waren in het reguliere handelskanaal. Daarnaast levert het bedrijf tweedehandsapparatuur, zoals demo­hardware, en verhuurt het hardware. Een tweede bedrijf, Microfix, opereert gescheiden van Infotheek en houdt zich bezig met reparatie. Bij beide ondernemingen samen zijn 240 mensen in dienst.

/m.dees@sdu.nl

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!