Loopbaan

Carriere
Geld voor onderwijs

37,5 miljoen euro voor omscholing: lost dat het tekort aan ICT’ers op?

‘Als dit ervoor zorgt dat bedrijven eerder junioren aannemen, ben ik mega voor.’

22 september 2021

Het tekort aan ICT’ers in Nederland lijkt maar niet opgelost te worden, ondanks de vele omscholingstrajecten en opleidingsfondsen. Nu probeert ook de Rijksoverheid een substantieel steentje bij te dragen: op 1 september is er een nieuwe subsidieregeling van 37,5 miljoen euro voor omscholing bijgekomen. Maar is dat wel genoeg?

Er lijkt soms geen einde te komen aan de cijfers en nieuwsberichten over krapte op de ICT-arbeidsmarkt. ABN AMRO berichtte deze maand dat een derde van alle vacatures voor programmeurs onvervulbaar is. Volgens detacheerder Yacht zijn voor iedere werkzoekende ICT’er op hbo-niveau of hoger in Nederland vier vacatures te vinden. En uit de Salary Survey van AG Connect en Berenschot blijkt dat maar liefst 59% van de ICT’ers de werkdruk als (te) hoog ervaart, vooral als gevolg van onderbezetting. Met andere woorden: de schaarste is groot en de gevolgen daarvan ook.

Maar met de coronacrisis nam ook het animo voor ICT-omscholing toe. “De vraag is enorm, die overstijgt het aanbod”, zegt Louis Spaninks, directeur van IT-opleidingsfonds CA-ICT. “We zien dat steeds meer mensen uit sectoren met mindere kansen nu vrij gemakkelijk de mogelijkheid krijgen om zich om te scholen, omdat de vraag heel groot is.”

De instroom komt dan ook uit allerlei hoeken: van muzikanten tot voormalige GGD-werknemers bij het bron- en contactenonderzoek. Ze kijken allemaal naar ICT.

Geld gezocht

Toch blijft het lastig om voldoende mensen de vele beschikbare omscholingstrajecten in te krijgen, bijvoorbeeld omdat daar niet altijd genoeg geld voor is. Dat merkt ook Nikky Hofland, managing director van TechMeUp, een opleidingsfonds dat een studievoorschot geeft aan IT-talent dat de scholing niet zelf kan betalen. Het opleidingsfonds heeft nog niet genoeg investeringen gekregen om alle geïnteresseerden te kunnen helpen.

“Tot nu toe hebben we bijna 300 aanvragen, maar we hebben nog maar 35 mensen kunnen helpen.” Aan de hand van een reclamecampagne probeert TechMeUp meer investeerders te vinden. “Maar we hebben er nog niet meer gevonden. We zijn wel veel aan het praten en hebben goede gesprekken, dus we hebben goede hoop.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!