Overslaan en naar de inhoud gaan

23.000 ICT'ers verlieten beroepsklasse in eerste helft 2021

Maar liefst 23.000 ICT'ers wisselden in de eerste helft van 2021 van beroepsklasse, wat betekent dat ze de ICT verlieten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Mensen die ontslag hebben genomen
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Wie van beroep wisselt, kan nog altijd in dezelfde beroepsklasse willen werken. Wie als developer werkte, maar nu als securityspecialist aan de slag gaat, werkt nog steeds in een ICT-beroep. Maar als een developer zijn baan verlaat om leerkracht in het basisonderwijs te worden, wisselt deze persoon de beroepsklasse ICT in voor pedagogische beroepen.

23.000 ICT'ers kozen in de eerste zes maanden van 2021 dus voor zo'n wisseling van beroepsklasse, wat er meer zijn dan in dezelfde periode in 2020. Toen wisselden 18.000 ICT'ers nog van beroepsklasse, aldus het CBS

En ook in vergelijking met eerdere jaren is er sprake van een enorme stijging. In het tweede kwartaal van 2013 besloot 1,8% van de ICT'ers nog van beroepsklasse te veranderen, maar in het tweede kwartaal van 2019 was dat al 2,3%. In alleen het tweede kwartaal van 2021 gaat het om 2,6%. 

Waarom zoveel meer ICT'ers van beroepsklasse veranderen - en dus de ICT lijken te verlaten - wordt niet door het CBS verduidelijkt.

Baan wisselen bij goede economie

Volgens het CBS kan één en ander te maken hebben met de economie. Als het economisch goed gaat, wisselen namelijk meer mensen van baan of beroepsklasse. "Dat was het geval in de jaren 2015 tot 2020, waarin de arbeidsdeelname toenam en de werkloosheid afnam."

Maar in 2020 kwam de pandemie en kwamen ook meer mensen zonder werk te zitten. In totaal kwam 3,7% van alle werkenden in het tweede kwartaal van 2020 zonder werk te zitten. Onder ICT'ers was dat 2,1%. Die stijging was echter veelal tijdelijk: in het tweede kwartaal van 2021 kwam 1,5% van de ICT'ers en 2,3% van de gehele beroepsbevolking zonder werk te zitten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in