Loopbaan

Carriere
Mensen die ontslag hebben genomen

23.000 ICT'ers verlieten beroepsklasse in eerste helft 2021

Aantal veel hoger dan in voorgaande jaren.

23 juni 2022

Aantal veel hoger dan in voorgaande jaren.

Maar liefst 23.000 ICT'ers wisselden in de eerste helft van 2021 van beroepsklasse, wat betekent dat ze de ICT verlieten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. 

Wie van beroep wisselt, kan nog altijd in dezelfde beroepsklasse willen werken. Wie als developer werkte, maar nu als securityspecialist aan de slag gaat, werkt nog steeds in een ICT-beroep. Maar als een developer zijn baan verlaat om leerkracht in het basisonderwijs te worden, wisselt deze persoon de beroepsklasse ICT in voor pedagogische beroepen.

23.000 ICT'ers kozen in de eerste zes maanden van 2021 dus voor zo'n wisseling van beroepsklasse, wat er meer zijn dan in dezelfde periode in 2020. Toen wisselden 18.000 ICT'ers nog van beroepsklasse, aldus het CBS

En ook in vergelijking met eerdere jaren is er sprake van een enorme stijging. In het tweede kwartaal van 2013 besloot 1,8% van de ICT'ers nog van beroepsklasse te veranderen, maar in het tweede kwartaal van 2019 was dat al 2,3%. In alleen het tweede kwartaal van 2021 gaat het om 2,6%. 

Waarom zoveel meer ICT'ers van beroepsklasse veranderen - en dus de ICT lijken te verlaten - wordt niet door het CBS verduidelijkt.

Baan wisselen bij goede economie

Volgens het CBS kan één en ander te maken hebben met de economie. Als het economisch goed gaat, wisselen namelijk meer mensen van baan of beroepsklasse. "Dat was het geval in de jaren 2015 tot 2020, waarin de arbeidsdeelname toenam en de werkloosheid afnam."

Maar in 2020 kwam de pandemie en kwamen ook meer mensen zonder werk te zitten. In totaal kwam 3,7% van alle werkenden in het tweede kwartaal van 2020 zonder werk te zitten. Onder ICT'ers was dat 2,1%. Die stijging was echter veelal tijdelijk: in het tweede kwartaal van 2021 kwam 1,5% van de ICT'ers en 2,3% van de gehele beroepsbevolking zonder werk te zitten. 

Lees meer over
3
Reacties
matgro 25 juni 2022 14:01

@RBX:
sluit mij helemaal met je observatie aan. Volledig herkenbaar ook. Die trend is gestart zo rond 2005, maar mogelijk ook al eerder. Ik was het (als ingenieur informatica) na 10 jaar zo zat om met al die noobs, coaches, agile leaders en tribes, en al die ander b**shit zo zat, dat ik de IT heb verlaten...

RBx 23 juni 2022 17:09

Dit wordt ook mede veroorzaakt door de vele niet IT-ers de ICT jaarlijks instromen. Ik zie steeds minder ICT-ers in ICT teams en steeds meer "Technische" mensen die niet technisch zijn en Emiel Ratelband achtige ict expert agile coaches. Het zijn voornamelijk de grote partijen die deze mensen als "Warm vlees" bij overheden naar binnen schuiven en 36 uur per week aan teams zonder iets concreets bij te dragen behalve uren schrijven voor de detacheerders.

In de meeste ICT teams krijg je echt meer voor elkaar als je de helft van het team eruit gooit want die dragen niets bij. Dat is ook waarom sommige, vooral Amerikaanse en Aziatische, tech bedrijven ook zoveel presteren. Geen echte technische achtergrond dan heb je niets te zoeken op de IT afdeling! ga maar kijken of je wellicht kunt scoren bij sales met mooie praatjes.

Peter Mul 23 juni 2022 14:18

Coder of analist zijn is voor veel ICT'ers een vervelend beroep, immers veel zeurige klanten die eisen stellen die niet passen in het budget of the scoop van het project.

Veel coders en analisten zijn introvert en houden niet van klanten contact maar de leidinggevende vindt vaak dat een direct klanten contact een vertaalfase overslaat en dus kijkt het slachtoffer om zich heen, ziet elders kansen, loopt daar een inval stage en weg is hij of zij.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.