Loopbaan

Branche
glazen bol

‘2017 wordt het jaar van de IoT Officer’

De Chief Digital Officer was een trend in 2016, maar er is nu een new kid on the block: de Chief IoT Officer.

27 december 2016

De Chief Digital Officer was een trend in 2016, maar er is nu een new kid on the block: de Chief IoT Officer.

Als je het aan Jeff Clarke van Dell EMC vraagt, wordt 2017 het jaar van de Chief IoT Officer, omdat bedrijven een toenemende druk ervaren om de kloof tussen de business en IT te overbruggen.

"In een poging om de ROI en de efficiëntie te verbeteren, zal de Chief IoT Officer een brug vormen tussen iedereen in de organisatie: van facility-managers tot CIO’s en van IT-managers tot CEO’s”, voorspelt Clarke, vice-chairman of Operations & president of Client Solutions bij Dell.

Hij stelt dat de Chief IoT Officer als change agent verantwoordelijk zal zijn om bedrijven door de vierde industriële revolutie te loodsen. “Een wereld die leeft op het aanzwellende ritme van acht miljard aangesloten apparaten. Voorspellingen geven aan dat dit aantal zal groeien tot meer dan 200 miljard apparaten in 2031, dat is 25 keer meer dan het aantal mensen op aarde”, zegt Clarke.

De Dell-topman denkt dat we ons schrap moeten zetten voor meer digitale disruptie: Gevestigde bedrijven worden buitenspel gezet en uit de markt geïnnoveerd door digitale start-ups. Maar liefst de helft van de organisaties twijfelt of het binnen vijf jaar nog wel bestaat. Te midden van de disruptie zijn er gelukkig ook veel mogelijkheden, benadrukt Clarke. Naast de opmars van de Chief IoT Officer zijn dit wat hem betreft de belangrijke trends voor 2017:

 • Voorspelling 1: Creativiteit gaat mainstream
  2017 wordt het jaar van de democratisering van creativiteit. Binnenkort zullen ontwerpers in staat zijn hun creativiteit te combineren met krachtige technologie. “Architecten zullen op projectlocaties rondlopen en hun toestellen gebruiken om full-scale modellen van gebouwen te zien voordat er ook nog maar één steen is gelegd. Technologie combineren met je hobby gebeurt met een draai aan de knop, een veegbeweging of een krabbel met een digitale pen.”
   
 • Voorspelling 2: otherworldliness met VR
  Virtual Reality zit op het omslagpunt. 67% van de respondenten in Dell’s Future Workforce Study gaf aan bereid te zijn om Augmented Reality en Virtual Reality te gebruiken in zijn of haar professionele leven. “We zullen nieuwe vaardigheden leren, diensten leveren en anders omgaan met mensen, zonder tegen de beperkingen van klassieke, fysieke media te botsen (zoals tijd en kosten).”
   
 • Voorspelling 3: Beveilig je verwarmingsinstallatie
  In een connected world kan vrijwel alles met een IP-adres worden gehackt, van de software in je auto tot je slimme meters thuis.
   
 • Voorspelling 4: 5K blah …
  In 2017 krijgen onze virtuele ervaringen een sterke upgrade, want met het op één na beste is de nieuwe generatie niet meer tevreden. “En net op het moment dat we denken dat de 5K-resolutie 4K gaat verdringen als de volgende standaard, circuleren er geruchten over grote displays die deze resolutie nog eens verdubbelen!”
   
 • Voorspelling 5: Voorkomen is beter dan genezen dankzij machine learning
  Dankzij machine learning kunnen we vertellen wanneer een onderdeel het gaat begeven en kunnen we het vervangen voordat het stuk gaat. Door deze selfhealing-technologie kunnen bedrijven hun talent op meer strategische IT-projecten inzetten in plaats van tijd te steken in het blussen van brandjes. IDC voorspelt dat in 2020 bijna 20 procent van de operationele processen self-healing en zelf-lerend zal zijn.
   
 • Voorspelling 6: Machines en hun kristallen bollen
  De enorme hoeveelheid data die beschikbaar is zal allerlei soorten machines helpen om ons mensen te ‘begrijpen’. Het MIT doet bijvoorbeeld al interessante dingen met visuele perceptie. Door machines naar populaire tv-shows zoals The Office en Desperate Housewives te laten kijken, leren ze te voorspellen hoe mensen zich zullen gedragen.
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.