Innovatie & Strategie

Juridische zaken
WhatsApp

200 miljoen boete voor WhatsApp-gebruik

Zakelijke communicatie via privékanalen kan niet door de beugel bij banken.

© WhatsApp
20 december 2021

Zakelijke communicatie via privékanalen kan niet door de beugel bij banken.

Amerikaanse beurstoezichthouders leggen in totaal 200 miljoen dollar aan boetes op aan zakenbank JPMorgan. Werknemers, inclusief managers en compliance-verantwoordelijken, hebben via hun persoonlijke apparaten en WhatsApp gecommuniceerd over gevoelige bedrijfszaken. De miljoenenbetaling nu is in het kader van een schikking met de toezichthouders.

Bij die schikking heeft JPMorgan wel schuld bekend. Het bedrijf geeft toe dat het in brede zin heeft gefaald in het verplicht bijhouden en vastleggen van administratie en communicatie. Daarmee heeft het de wet geschonden. Toezichthouder SEC (securities and exchange commission) heeft hiervoor een boete van 125 miljoen dollar opgelegd. De resterende 75 miljoen dollar komt van de Amerikaanse toezichthouder CFTC (Commodity Futures Trading Commission)

'Offline gaan'

Het gebruik van privé-WhatsApp voor bankzaken bij JPMorgan heeft de afgelopen jaren plaatsgevonden, weet CNBC te melden. De SEC stelt dat deze ontwijking van de bedrijfsboekhouding voor communicatie zeker van januari 2018 tot november 2020 heeft plaatsgevonden. Het ging daarbij om WhatsApp-chats, maar ook om sms-berichten en e-mails. De CFTC heeft het over niet-toegestane communicatie sinds 2015.

Dit zogeheten 'offline gaan', wat betreft de bedrijfssystemen voor zakelijke communicatie, was een bedrijfsbreed gebruik bij de Amerikaanse beleggersbank. Naast gewone werknemers is dit foute gedrag ook gepleegd door managers en senior medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het voldoen aan wet- en regelgeving (compliance).

Bredere blik op financiële wereld

Het onderzoek bij JPMorgan loopt nog. Ondertussen heeft beurswaakhond SEC soortgelijke onderzoeken opgezet bij diverse andere bedrijven in de financiële sector. In juni wist persbureau Bloomberg al te melden dat JPMorgan instructies had gegeven aan zijn traders, bankiers en financiële adviseurs om werkgerelateerde berichten op persoonlijke apparaten níet te wissen. Dit omvat naast WhatsApp van het Amerikaanse social network Facebook/Meta ook WeChat van het Chinese bedrijf Tencent.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.