Overslaan en naar de inhoud gaan

1,5 miljard dollar voor sjoemelsoftware Mercedes-Benz

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een schikking gesloten met autofabrikant Daimler AG over de milieufraude met sjoemelsoftware in Mercedes-Benz dieselwagens. De financiële schade door de zogeheten dieselgate-affaire blijft oplopen. De Duitse fabrikant gaat een VS-brede herroeping en reparatie van auto's met zijn sjoemelsoftware uitvoeren.
Mercedes
© Daimler
Daimler

De som van 1,5 miljard dollar is een totaalbedrag, wat is opgebouwd uit zowel boetes als ook kosten die de maker van Mercedes-auto's nu moet gaan maken. In het kader van de schikking betaalt Daimler namelijk 875 miljoen dollar aan civiele boetes plus nog eens 70,3 miljoen aan andere boetes. Daarnaast zal het bedrijf de garantieperiode verlengen voor bepaalde onderdelen in de milieufrauderende dieselvoertuigen die het gaat repareren.

Fixen, beperken en voorkomen

Verder zegt de veroordeelde automaker toe dat het projecten gaat uitvoeren om de illegale extra uitstoot van zijn wagens te mitigeren. Ook zal Daimler nieuwe interne auditprocedures implementeren om herhaling van de fraude met milieutests te voorkomen. Het herroepen van auto's, het repareren daarvan en de medewerking aan het federale mitigatieproject kosten het bedrijf naar verwachting zo'n 436 miljoen dollar, meldt Justitie nu.

Software die is ontwikkeld om verbruik en uitstoot van auto's te regelen, was namelijk zo ingesteld dat het rijgedrag bij een milieutest kon herkennen om dan de uitstoot te beperken. Daarmee kwamen deze dieselwagens door strikte milieukeuringen terwijl ze bij normaal gebruik níet aan de regels voldoen. Diverse autofabrikanten hebben zich hier schuldig aan gemaakt en betalen daar hoge kosten voor. De nu bereikte schikking van Mercedes-Benz eigenaar Daimler moet nog wel door de rechter goedgekeurd worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in