Loopbaan

Carriere
oudere IT'er

15% IT’ers krijgt pensioenpremie volledig van baas

Hoe zit het met collectieve pensioenregelingen in de ICT?

© CC0 Pixabay,  Stevepb
10 mei 2019

Hoe zit het met collectieve pensioenregelingen in de ICT?

6% van de IT’ers in loondienst krijgt geen pensioenregeling aangeboden door zijn baas en nog eens 10% van de IT-professionals heeft geen idee of er op dit vlak iets geregeld is.

Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot dat dit jaar al weer voor de 20e keer werd gehouden. Op 13 juni zullen alle uitkomsten worden gepresenteerd.

Het overgrote deel krijgt dus wel een vergoeding van zijn werkgever om de pensioenpremie te betalen. In 70% van de gevallen betaalt de werkgever deels mee aan de premie in 15% van de gevallen betaalt de werkgever alles.

Duurste arbeidsvoorwaarde

“Na het salaris is een pensioenregeling de duurste arbeidsvoorwaarde voor de werkgever, maar de tragiek van het verhaal is dat het ook de arbeidsvoorwaarde is waar door de werknemers maar weinig waarde aan toegekend wordt”, reageert Hans van der Spek, senior managing consultant manager van het Kenniscentrum HCM bij Berenschot. Het verrast hem dan ook niet dat een deel van de respondenten geen idee heeft of er iets geregeld is. “Pensioen gaat pas leven voor de 55+-ers.”

Verder blijkt uit de gegevens dat als de werkgever deels meebetaalt aan de pensioenpremie, dit in de meeste gevallen een kwart tot de helft van het premiebedrag is (36%). In 31% van de gevallen gaat het om meer dan de helft tot 75% en in 23% van de gevallen gaat het over minder dan een kwart van het totaalbedrag. Tot slot zegt 9% van de ondervraagde IT’ers dat de werkgever meer dan driekwart van de premie voor zijn rekening neemt.

Gevraagd naar welke arbeidsvoorwaarde IT’ers het meest missen wordt een premievrij pensioen of betere pensioenregeling behoorlijk vaak genoemd. Dit antwoord kwam maar liefst 25 keer binnen op de open vraag.

Salary Survey Event op 13 juni

De special rondom de Salary Survey verschijnt op 14 juni. De dag ervoor worden de belangrijkste resultaten tijdens het Salary Survey Event gepresenteerd . Deze bijeenkomst is voor HR-managers en recruiters en vindt plaats op het kantoor van Berenschot in Utrecht in de middag. Je kunt je hier aanmelden voor het evenement.

1
Reacties
ITer 09 februari 2022 14:30

De ICT sector betaald in het beste geval vaak maar de helft van een normaal pensioen. Meestal loopt dit via een beschikbare premieregeling. De maandelijkse premie van de werkgever is te laag, ook bij zogenaamde premievrije regelingen. Wil je eerder stoppen of een beter pensioen dan zul je zelf voor een aanvulling moeten zorgen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.