Beheer

Security
hackers

'1.300 Nederlandse cfo's op lijst hackers'

CEO-fraudeurs richten pijlen op Nederlandse bedrijven.

10 december 2018

CEO-fraudeurs richten pijlen op Nederlandse bedrijven.

De gegevens van zeker 1.300 Nederlandse financiële bestuurders staan op een lijst van de hackersgroep London Blue. Dat zegt de hoofdanalist van cybersecuritybedrijf Agari, Crane Hassold, tegen het FD.

De mensen op deze lijst worden benaderd in een ceo-fraude.

Deze manier van oplichting houdt in dat de hackers een cfo mailen met het verzoek geld over te maken namens de ceo. De oplichters gebruiken daarvoor vaak legaal verkregen informatie en professioneel uitziende emails. Vorige maand werd bekend dat Pathé Nederland op deze manier 19 miljoen euro kwijt was geraakt.

Sluw meespelen

Welke Nederlandse directeuren op de lijst staan of mogelijk al slachtoffer zijn geworden, mag Hassold niet zeggen. Agari heeft de gegevens van London Blue, doordat de groep probeerde de cfo van het cybersecuritybedrijf op te lichten, schrijft het FD. Fraude-experts van Agari speelden het spel mee en kregen zo zicht op een lijst met namen, adressen en telefoonnummers van zo'n 50.000 cfo's en andere hooggeplaatste financiële bestuurders van bedrijven over de hele wereld.

Daaronder dus zeker 1300 directeuren die werken voor Nederlandse bedrijven, zegt hoofdanalist Hassold. De meeste cfo's werken voor banken en financiële dienstverleners, maar ook voor Nederlandse ICT-bedrijven, retailers, voedingsproducenten en logistieke ondernemingen. De zeer gerichte methode van deze vorm van cyberfraude is niet nieuw of opmerkelijk. Wat Hassold wel opmerkelijk vindt is de manier waarop deze hackers aan hun informatie komen. "Ze kopen dezelfde bestanden die bedrijven over de hele wereld gebruiken om potentiële klanten te benaderen. Volkomen legaal dus."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.