Beheer

Security
Wachtwoord opschrijven

12345 nog steeds populairste wachtwoord

In 2 seconden te raden dus zinloos

© Pixabay CC0 Public Domain
19 november 2020

In 2 seconden te raden dus zinloos

Hoewel ze vrijwel zinloos zijn omdat hackers ze binnen twee seconden kunnen raden, zijn wachtwoorden als 12345, 123456789, password en 12345678 nog altijd het meest gebruikt.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van NordPass, maker van wachtwoordmanagementoplossingen, dat ruim 275 miljoen wachtwoorden analyseerde die dit jaar vrijkwamen bij datalekken. NordPass maakte hiervan een top-200 van de meest gebruikte wachtwoorden. En daarin staan wel heel veel wachtwoorden die al jaren sterk worden afgeraden omdat kwaadwillenden er binnen zeer korte tijd – enkele seconden – gebruik van kunnen maken. Gebruikers lijken zich hier weinig van aan te trekken: 122 van de meest gebruikte wachtwoorden stonden vorig jaar ook in de top 200. 

De lijst wordt al jaren aangevoerd door 12345, dat dit jaar 2,5 miljoen keer werd gebruikt. 

Adviezen voor betere wachtwoorden lijken nog altijd niet goed door te dringen. Zo wordt al jaren aangeraden wachtwoorden niet voor verschillende accounts te gebruiken maar voor elk account een uniek wachtwoord toe te passen. Een wachtwoord moet minstens 12 karakters lang zijn, liever nog langer. Er moet in elk geval één hoofdletter in worden gebruikt, cijfers en symbolen en dat het liefst op onverwachte plekken. Bitter weinig wachtwoorden uit de top-200 voldoen aan deze eisen. 

Wel opmerkelijk is nieuwkomer ‘jobandtalent’ dat de 54e plek bezet en 34.512 keer is gebruikt, maar dat hackers drie jaar kost om te doorgronden. 

 

2
Reacties
JP Veen 19 november 2020 14:09

Wat maakt dat een wachtwoord van 12 karakters met diverse typen karakters veilig is? Een wachtwoord is per definitie nooit veilig in een wereld met phishing, malware en datalekken.
Mijn advies: staar je niet blind op complexe wachtwoorden: gebruik een wachtwoord manager of wachtwoorden die je kunt onthouden. Gebruik vooral verschillende wachtwoorden en schakel voor diensten die gevoelige data van je bevatten 2-factor authenticatie in.

A.G.P. Janson 19 november 2020 12:50

"Bitter weinig wachtwoorden uit de top-200 voldoen aan deze eisen." Het kenmerk van wachtwoorden die voldoen aan de genoemde criteria is juist dat zij *niet* opduiken in die top 200.....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.