Overslaan en naar de inhoud gaan

12345 nog steeds populairste wachtwoord

Hoewel ze vrijwel zinloos zijn omdat hackers ze binnen twee seconden kunnen raden, zijn wachtwoorden als 12345, 123456789, password en 12345678 nog altijd het meest gebruikt.
Wachtwoord opschrijven
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van NordPass, maker van wachtwoordmanagementoplossingen, dat ruim 275 miljoen wachtwoorden analyseerde die dit jaar vrijkwamen bij datalekken. NordPass maakte hiervan een top-200 van de meest gebruikte wachtwoorden. En daarin staan wel heel veel wachtwoorden die al jaren sterk worden afgeraden omdat kwaadwillenden er binnen zeer korte tijd – enkele seconden – gebruik van kunnen maken. Gebruikers lijken zich hier weinig van aan te trekken: 122 van de meest gebruikte wachtwoorden stonden vorig jaar ook in de top 200.

De lijst wordt al jaren aangevoerd door 12345, dat dit jaar 2,5 miljoen keer werd gebruikt.

Adviezen voor betere wachtwoorden lijken nog altijd niet goed door te dringen. Zo wordt al jaren aangeraden wachtwoorden niet voor verschillende accounts te gebruiken maar voor elk account een uniek wachtwoord toe te passen. Een wachtwoord moet minstens 12 karakters lang zijn, liever nog langer. Er moet in elk geval één hoofdletter in worden gebruikt, cijfers en symbolen en dat het liefst op onverwachte plekken. Bitter weinig wachtwoorden uit de top-200 voldoen aan deze eisen. 

Wel opmerkelijk is nieuwkomer ‘jobandtalent’ dat de 54e plek bezet en 34.512 keer is gebruikt, maar dat hackers drie jaar kost om te doorgronden. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in