Management

Outsourcing
Euro's

12 e-factuurproviders die u moet kennen

De kosten variëren van een paar dubbeltjes tot wel meer dan een euro per factuur

© Pixabay CC0
2 september 2016

De kosten variëren van een paar dubbeltjes tot wel meer dan een euro per factuur

'Billing Service Providers' (BSP) of 'e-invoicing providers' zitten als dynamische schakelpunten tussen factuurverzenders en factuurontvangers in. Ze vertalen inkomende berichten naar formats waarvan ze weten dat de ontvanger er mee uit de voeten kan.

De kosten variëren, afhankelijk van schaal en servicevereisten, van een paar dubbeltjes tot wel meer dan een euro per factuur. Gegeven de gemiddelde 6,50 euro per factuur kosten voor handmatige facvtuurverwerking, rest in veel gevallen per factuur dus al gauw een paar euro besparingsruimte. Om die te pakken is het wel zaak in zee te gaan met een dienstverlener die echt toegevoegde waarde weet te bieden. Een kwestie van de juiste vragen stellen.

Voor veel bedrijven loopt de snelste weg naar besparen op het factuurproces via een dienstverlener. Maar hoe identificeer je de partij die voor jouw organisatie de meeste waarde toevoegt? De week een korte serie over e-billing services.

In eerdere artikelen ging AG Connect in op de vragen die verschillen tussen billing service providers bloot kunnen leggen. Maar wie zijn eigenlijk de partijen die we met die vragen het vuur aan de schenen kunnen leggen? Hier zijn 12 e-factureringsdienstverleners die u naar ons oordeel moet kennen: 

Ariba
Een dochterbedrijf van SAP dat zich met name op grote factuurontvangende opdrachtgevers richt. Hanteert een bedrijfseigen berichtenstandaard. Facturerende bedrijven betalen voor het (door hun leverancier aan hen opgelegde) gebruik van die standaard een fee. Ariba levert de factuurontvangende partij, die zij als hun primaire klant lijkt te beschouwen, uiteenlopende diensten met toegevoegde waarde.

Klant zijn onder meer: NS, JPMorgan Chase en Reed Elsevier.

Basware
Basware positioneert zich als een all round team player op internationale B2B en B2G e-invoicingmarkt. In het verlengde van typische e-invoicingdiensten zoals ontvangen, converteren en verzenden van facturen biedt Basware toegevoegdewaardediensten aan rond inkoop en factuurworkflow.

In Nederland maken onder meer de volgende organisaties gebruik van Basware: KPN, Sita, DHL, Manutan, Philips, CSM, Staples, Victoria Schoonmaak, Modern Dental en het Grafisch Lyceum.

InvoiceSharing
InvoiceSharing biedt zowel versturende als ontvangende bedrijven en instellingen een gratis online platform voor e-facturatie-koppelingen en -validatie. Omzet genereert deze anders-dan-anders e-invoicingdienstverlener door levering van premium diensten met toegevoegde waarde, waarvan de 'Boekhoud-Robot' als een belangrijkste geldt. De boekhoudrobot haalt voor ontvangers automatisch de correcte facturen uit het digitale archief, bewerkt ze en exporteert ze naar het boekhoudsysteem.

Volgens opgave van het bedrijf zelf maken inmiddels 12.000 bedrijven gebruik van hun gratis diensten. Een uitsplitsing naar ontvangend en verzendend gebruik geeft het bedrijf niet. Evenmin als absolute aantallen premium-gebruikers.

InvoiceSharing is een Nederlands initiatief, maar heeft inmiddels ook voet aan de grond in België, Duitsland, Zweden, UK en US. Het bedrijf heeft klanten in de range zzp'ers tot multinationals. Enkele bekende namen zijn Gemeente Rotterdam, Erasmus MC, Sligro, Treant ziekenhuis, GGZ Noord-Holland-Noord.

Order2Cash (v/h Anachron)
Order2Cash is de nieuwe naam van e-invoicespecialist Anachron. De naamsverandering markeert een verbreding van de servicescope door ondersteuning ook de andere stappen van het order-to-cash-proces. Klanten kunnen via een en dezelfde SaaS-voorziening onder meer contracten online afsluiten, online betalen en credit management regelen. Het bedrijf is opgebouwd rond services voor uitgaande factuurstroom en levert dus geen procurement- of workflowdiensten.

Order2Cash ondersteunt middelgrote en grote organisaties in een diverse branches en landen. In Nederland doen vooral veel autolease-maatschappen, hotelketens en verzekeringsmaatschappijen zaken via Order2Cash, maar de klantenlijst vermeldt ook namen als VGZ, Schiphol, Douwe Egberts, Wolters Kluwer, Xerox, Calvin Klein en KasBank. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Nederland maar er zijn ook vestigingen in België, Polen en de VS.

PostNL
Behalve postbezorger ook een grote dienstverlener op het gebied van uitgaand factuurverkeer. Dat zal naast B2B in veel gevallen ook B2C zijn. Accepteert digitale bestanden van vrijwel alle gangbare boekhoudsystemen en zet de daarin aangeboden factuurinformatie om naar facturen in de vorm die de ontvanger verwacht. Dat kan papier of .pdf zijn maar ook UBL of een boekhoudsysteemgeboden format. Daarnaast biedt PostNL toegevoegdewaarde-diensten rond onder meer factuurprocesbewaking en incasso.

Enkele bekende partijen die gebruik maken van billing services van PostNL zijn Eneco en Sanoma.

Proquro
Zoals de naam al suggereert een vanuit het inkoopperspectief opgezette dienst. Leveranciers kunnen facturen aanleveren in bijvoorbeeld een XML of Excel formaat. Proquro Invoicing matcht de factuurinformatie met inkooporders en ontvangst/prestatieverklaringen, als deze slaagt zet het systeem de factuurinformatie als journaalpost door naar het financieel systeem van de klant. Indien er geen match is met een order of contract wordt de factuur 'op workflow gezet' voor autorisatie

Klant zijn onder meer Hogeschool Avans, Hogeschool Rotterdam, Waterschap Scheldestromen, Wageningen UR en Gelre Ziekenhuizen.

Ricoh
Japanse speler die zich in den brede richt op het digitaliseren en optimaliseren van documentprocessen binnen organisaties. Automatisering van Purchase-2-Pay-processen is daar een onderdeel van, naast document-ondersteuning voor onder meer HR- en marketing. Het bedrijf werkt waar nodig samen met de partijen zoals ReadSoft, Bravosolution en Basware. Ricoh biedt z'n procesoptimalisstie-diensten zowel op locatie aan als in de vorm van een volledige overdracht van het proces (outsourcing).

Bekende klantnamen zijn onder meer: Heineken, Koninklijke BAM groep, TU Delft, USG People, Nike, WoltersKluwer en Medtronic.

Simac
Richt zich op zowel inkomende als uitgaande factuurstromen. Schrikt niet van papier of .pdf. Alle klant-koppelingen tussen verzenders en ontvangers lopen over één centraal platform met één generiek intermediair berichtformat. Daarmee realiseert Simac zowel schaal als flexibiliteit. In het verlengde van de e-invoicing digitaliseert Simac desgewenst het gehele purchase2pay-proces.

Het klantenbestand omvat voornamelijk Nederlandse organisaties, die wel geregeld ook hun buitenlandse administratie aansluiten op de systemen van Simac. Het merendeel van deze klanten is actief in handel, industrie, automotive, onderwijs, zorg of dienstverlening. Enkle bekende klantnamen zijn USG People, CZ Zorgverzekeringen en ISS Facility Services.

TIE Kinetix
Specialist in uitwisseling van elektronische handelsdocumenten. Behalve de elektronische factuur behoren ook gestandaardiseerde berichten voor order, pakbon, verkoopgegevens, voorraadstanden en catalogus nadrukkelijk tot het portfolio. TIE Kinetix is goed ingespeeld op vertaling van diverse (ook branchegebonden) berichttypen naar onder meer het generiekere SimplerInvoicing en overheids-standaard Digipoort.

Het bedrijf bedient klanten in uiteenlopende sectoren. We noemen: Grolsch, BAM Railpro, Mediq, Michelin, Avaya, T-Mobile, Bijenkorf, Belastingdienst en De Efteling. De sweetspot wat klantomvang betreft strekt zich uit tussen een jaaromzet 20 miljoen en 10 miljard euro. Claim to fame is bedrijven te helpen om niet alleen facturen straight through verwerkbaar te maken, maar uiteindelijk het hele proces van onderhandelen, selecteren, inkopen, factureren en betalen digitaal te transformeren.

Tungsten
Britse ketendataspecialist die zich met name op grote factuurontvangende opdrachtgevers richt. Hanteert voor e-facturatiediensten een bedrijfseigen berichtenstandaard. Facturerende bedrijven betalen voor het (door hun leverancier aan hen opgelegde) gebruik van die standaard een fee.

Tungsten levert de factuurontvangende partij, die zij als hun primaire klant lijken te beschouwen, diensten op gebieden als archivering , digitale handtekeningen en ketenfinanciering.

Klant zijn onder meer: Diverse Amerikaanse federale overheidsdiensten, Alliance Data, Cargill, Lufthansa, General Motors, GlaxoSmithKline, Henkel en IBM.

Visma.net AutoInvoice
Visma, leverancier van onder meer de boekhoudprogramma's Accountview en Visma.net, introduceerde onlangs in Nederland de e-billingservice Visma.net AutoInvoice. Deze service is opgebouwd rond de open berichtenstandaard SimplerInvoicing en het transportprotocol Peppol. Visma heeft interop-overeenkomsten met ruim 10 andere BSP's, voornamelijk in Noord-Europa.

In het verlengde van de billingservice worden diensten geleverd voor onder meer workflow. Het boekhoudpakket Accountview is populair in het MKB en bij de accountants die daar boekhouddiensten leveren, en dat is ook terug te zien aan het klantportfolio van AutoInvoice.

ZET solutions
Onderdeel van UnifiedPost Group, leverancier van e-invoicingapplicaties, met een nadruk op document, payment en e-identity. UnifiedPost heeft een portfolio met technologiegedreven cloudoplossingen voor het verhogen van de efficiëntie van de financiële keten. Oplossingen worden in een aantal gevallen toegesneden op bepaalde sectoren. Zo heeft het bedrijf samen met TLN een oplossing ontwikkeld die specifiek gericht is op de transportsector. Voor logistiek, bouw en agri heeft ZET vergelijkbare proposities. Naast diverse minder bekende agrarische mkb-bedrijven zijn in de bouw BAM en Volker Wessels aansprekende klantnamen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.