Management

Security
JBS

11 miljoen aan losgeld betaald door vleesverwerker

Gegijzeld vleesbedrijf JBS: 11 miljoen dollar betaald aan afpersers.

© JBS
10 juni 2021

Gegijzeld vleesbedrijf JBS: 11 miljoen dollar betaald aan afpersers.

Multinational JBS, wat wereldwijd de grootste vleesverwerker is, heeft zijn ransomware-infectie afgekocht. Het bedrijf heeft het equivalent van 11 miljoen dollar betaald aan de aanvallers, meldt JBS zelf. "Dit was een zeer moeilijke beslissing om te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk", verklaart de CEO van JBS USA.

De Amerikaanse tak van de vleesverwerker is hard geraakt door ransomware. Fabrieken in Noord-Amerika zijn noodgedwongen stilgelegd, en werknemers zijn naar huis gestuurd. Ook activiteiten van JBS in Australië waren verstoord door de gijzeling van IT-systemen. Op het moment van betaling, was het overgrote merendeel van de faciliteiten van JBS weer operationeel, aldus de firma zelf.

Tóch betalen

Desondanks is JBS overgegaan tot betaling. Dit na overleg met interne IT-professionals en externe cybersecurity-experts, legt het bedrijf uit in de gisteren afgegeven verklaring over de cyberaanval. Het besluit om toch te betalen is gedaan om "eventuele onvoorziene problemen" als gevolg van de aanval te beperken, én "om er zeker van te zijn dat er geen data is geëxfiltreerd".

Het laatste deel van die uitleg doet vermoeden dat de aanvallers data hadden gestolen en dreigden dat te openbaren. Dit kan concurrentiegevoelige informatie bevatten, of privégegevens, of compromitterende interne conversaties, of andere soorten gevoelige gegevens. Technisch gezien zij die data dan dus wél geëxfiltreerd, maar digitale afpersers beloven deze buit dan te wissen als er betaald wordt.

'Snel hersteld'

"Dit was een zeer moeilijke beslissing om te nemen voor ons bedrijf en voor mij persoonlijk", verklaart CEO Andre Nogueira van JBS USA. "We meenden echter dat deze beslissing moest worden genomen om eventueel risico voor onze klanten te voorkomen." In de verklaring stelt JBS ook dat de daders achter deze ransomware-aanval volgens de FBI één van de meest gespecialiseerde en meest geavanceerde cybercriminele groepen in de wereld is.

JBS USA was hierbij in staat om snel van deze aanval te herstellen, aldus het bedrijf zelf, dankzij zijn cybersecurityprotocollen, redundante systemen, en versleutelde back-upservers. "Het bedrijf geeft jaarlijks meer dan 200 miljoen dollar uit aan IT, en heeft wereldwijd meer dan 850 IT-professionals in dienst", stipt JBS nog aan. Terwijl het herstel bij 's werelds grootste vleesverwerker vlot is verlopen, heeft de paar dagen stilstand in de productieketen van vlees voor wereldwijde verstoring gezorgd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.