Loopbaan

Carriere
blije ontwikkelaar

10 tips voor je carrière als ontwikkelaar

De vraag naar ontwikkelaars neemt snel toe maar heb jij het juiste aanbod?

© CC BY-SA 2.0,  Fabrice Florin
14 juli 2017

De vraag naar ontwikkelaars neemt snel toe maar heb jij het juiste aanbod?

Het gat tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt voor ontwikkelaars neemt snel toe. Het probleem is een continue verschuiving in de gevraagde vaardigheden als gevolg van de snel veranderende behoefte vanuit de 'business'. Lees hoe je bij kunt blijven.

Relevant te blijven is niet langer uitsluitend het probleem van de oudere IT'er, stelt websiteontwikkelaar Dan Vassallo in TechRepublic. Zowel newbies als oude rotten zijn in een voortdurende race om de nieuwste technologie te perfectioneren en nog meer vaardigheden aan hun LinkedIn-profiel toe te voegen. Dat kan goed uitpakken, maar ook wel negatief werken, concludeert hij.

TechRepublic ondervroeg een aantal ontwikkelaars en coaches naar hun ervaringen en tips en stelde het volgende lijstje op:

Verfijn je soft skills

De belangrijkste aanbeveling is het cultiveren van je vaardigheden om samen te werken. Het wordt steeds belangrijker om in teamverband met niet-IT'ers samen een doel te bereiken. Daarbij is het van belang om niet alleen in jargon over je vak te kunnen praten. De meeste mensen weten niet wat een array of een function is. Zorg dat je empathie communicatie en humor op orde zijn en je zult veel makkelijker je weg vinden op de carrièreladder dan andere getalenteerde programmeurs.

Begrijp waar je voor codeert en doe het vaak

Code schrijf je om oplossingen te creëren voor problemen uit de reële wereld. Leer dus niet alleen om iets te doen, maar begrijp hoe het werkt. Besteed meer tijd aan het 'waarom en hoe' van de dingen die je onder handen hebt in plaats van alleen te kijken naar hoe je tools gebruikt. Probeer altijd een laag dieper te kijken met betrekking tot de belangrijkste concepten. Je kan je netwerk gebruiken om feedback te vragen van collega-programmeurs op de aanpak die je hebt gekozen zodat het eindresultaat beter wordt. Daag jezelf uit door veel te programmeren, daar wordt je beter van.

Maak je los van de taal

Door je meer talen eigen te maken, geef je je carrière een enorme impuls. De technologie verandert snel en de taal is een tool om die technologie werkend te krijgen. Er komen steeds nieuwe talen en hoe meer ervaring je met ontwikkeltalen hebt, hoe makkelijker je de volgende je eigen maakt. Begrijp ook de voordelen en beperkingen van elke taal zodat je het juiste gereedschap inzet om de gevraagde functionaliteit te leveren.

Draag bij aan de open source gemeenschap

Wanneer je zelf actief bent in de open source gemeenschap, krijg je feedback van andere programmeurs en van gebruikers. Daar kun je veel van leren. Denk ook na welke rol je wil hebben binnen zo'n gemeenschap. Je kunt al je tijd en moeite steken in het verkrijgen van een 'superstar'-status, maar je kunt je ook profileren door actief te participeren in conferenties, door het schrijven van blogs of op te treden als mentor in een project waar je je erg bij betrokken voelt.

Neem deel aan gebruikersgroepen of mentorship programma

Veel gebruikersgroepen bieden mentorship programma's waarbij junior en senior gebruikers van een bepaalde ontwikkeltaal aan elkaar worden gekoppeld. Door samen te werken met mensen die meer ervaring hebben dan jij, leer je veel, zeker wanneer je net begint aan hetw erken met een taal. Soms bestaan er 'paired programming'-mogelijkheden waarbij je twee ontwikkelaars om beurten een stukje code schrijven en elkaars werk becommentariëren.

Neem er een projectje bij

Probeer niet al je aandacht te steken in een project, maar pak eens een klein projectje op in je vrije tijd. Gewoon iets dat je leuk vindt om te doen. Wanneer je iets programmeert waar je gepassioneerd over bent, maar waar verder geen verwachtingen aan hangen, helpt je enorm in je ontwikkeling. Ga eens iets proberen in een andere taal, of bouw een robotje of een app voor de lol. Scherp daarmee je vaardigheden aan en je mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Ontwikkel een specialiteit

De veranderingen in de IT gaan heel snel. Het is ondoenlijk bij te blijven op alle terreinen. Het is dus verstandig je te specialiseren in een onderdeel of zelfs een niche in de markt, zoals database admin, front end of back end development. Zorg dat je daarin excelleert door er alles van te weten.

Neem code review serieus

Iedereen maakt fouten. Code review is belangrijk om die fouten uit software te halen. Maar het creëert ook een prima gelegenheid om in discussie te gaan en kennisuitwisseling op gang te brengen tussen collega's. Als code reviewer moet je constructief commentaar geven, maar probeer tegelijkertijd open te staan om zelf de waarde van een andere aanpak te begrijpen. Als degene wiens code onder het vergrootglas ligt moet je open staan voor constructief commentaar en bereid te zijn te leren van de reviewer.

Begrijp de business waarvoor je werkt

Software creëren is altijd bedoeld om uiteindelijk een bedrijfsdoel te bereiken, of je nu voor een commercieel bedrijf bezig bent of voor een non-profit organisatie. Door voortdurend in het achterhoofd te houden hoe het bedrijf geld verdient, klanten bedient en zich onderscheidt van anderen, kom je eerder op ideeën die de doelstellingen van de organisatie ondersteunen. Ga dus in gesprek met de mensen van de overige afdelingen en stel kritische vragen aan je leidinggevenden. Vanuit de techniek kom je soms met mogelijkheden en ideeën die wellicht niet zo snel in de business opkomen.

Lees, lees

Veel van de vaardigheden die het verschil maken voor jou als ontwikkelaar, leer je niet in de schoolbankjes. Maar die vaardigheden worden wel beschreven in blogs, artikelen en boeken geschreven door ervaren ontwikkelaars. Soms kun je met enkele tips snel vooruitkomen, terwijl je er anders jaren over doet om ze zelf in je werk uit te vinden. Tech republic raadt aan:

Code Complete van Steve McConnell, 
Clean Code van Robert Cecil Martin
The Mythical Man-Month van Fred Brooks.

Meer voor beginners:
Learn to Program van Chris Pine
Programming Ruby: The Pragmatic Programmers' Guide van Andy Hunt en Dave Thomas
Agile Development with Rails van David Heinemeier Hansson
Weaving the Web van Tim Berners-Lee.

Lees meer over
1
Reacties
Henk van Boeijen 15 juli 2017 12:42

Toen ik de kop van dit artikel las, had ik zo mijn reserves, maar de aanbevelingen in dit artikel zijn to-the-point en slaan stuk voor stuk de spijker op zijn kop. Chapeaux!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.