Development

Software-ontwikkeling
Software development

10 populaire softwareframeworks

Aan welke softwareframeworks geven ontwikkelaars de voorkeur?

24 februari 2017

Aan welke softwareframeworks geven ontwikkelaars de voorkeur?

Het ene framework is het andere niet. Ze bestaan in allerlei uitvoeringen. De lijst is enorm. Aan welke softwareframeworks hebben ontwikkelaars de voorkeur gegeven in 2016? Op één na zijn alle tien geselecteerde frameworks open source.

Developers werken in een wereld vol Engelse termen. ‘Developer’ is er zelf natuurlijk zo een.

Sommige termen zijn moeilijk uit te leggen aan iemand die niet thuis is in die wereld, terwijl andere juist heel logisch zijn. In welke categorie de term ‘framework’ valt, mag iedereen zelf bepalen. In dit artikel stellen we tien frameworks voor (in willekeurige volgorde) die in 2016 bijzonder geliefd waren bij ontwikkelaars.

Een framework is een kader van kant-en-klare softwarecomponenten waarbinnen applicaties en websites gebouwd kunnen worden. Het gebruik van een framework zorgt ervoor dat developers sneller kunnen werken, samenwerken en elkaar van tips kunnen voorzien. Tussen gebruikers van een framework is dan ook veel contact; dit mag men gerust een essentieel onderdeel van het principe noemen.

Frameworks heb je in allerlei uitvoeringen. De lijst is enorm – van wereldwijd op grote schaal gebruikte tot kleine, door hobbyisten ontwikkelde, frameworks. De belangrijkste drie typen zijn back-end-frameworks, front-end-frameworks en JavaScript-frameworks.

Met een framework kunnen ontwikkelaars sneller werken en beter samenwerken

In een framework zijn vaak verschillende functionaliteiten gebouwd. Denk aan compilers (voor het omzetten van code), codebibliotheken, ontwikkeltools en API’s (voor communicatie tussen computers). Deze elementen maken het mogelijk een website of applicatie te ontwikkelen binnen een framework.

Op één na zijn alle frameworks in de hier gepresenteerde lijst open-sourcesoftware. Dit betekent dat ontwikkelaars zelf de mogelijkheid hebben om wijzigingen in de software aan te brengen, en deze zo door te ontwikkelen. Een aantal van de genoemde frameworks wordt al meer dan tien jaar gebruikt: de nieuwste versie van de software verschilt hierbij vanzelfsprekend enorm van de eerste versie. Andere frameworks zijn pas een paar jaar oud.

De keuze voor het gebruik van een framework is erg persoonlijk. Wat de ene programmeur fijn vindt, is voor de andere juist weer onhandig. Maar welke zijn erg populair onder developers? Onderzoek leert dat er tien bijzonder populair zijn.

CodeIgniter

Op softwaregebied gaan ontwikkelingen snel. In dat licht bezien is het in 2006 geïntroduceerde CodeIgniter een stokoud framework. Desondanks was het ook in 2016 nog een van de meest gebruikte frameworks onder PHP-developers. CodeIgniter is een back-end-framework, met name geschikt voor het bouwen van kleine tot middelgrote websites. Beginnende developers kunnen er goed mee uit de voeten, dankzij de gebruiksvriendelijke opzet. Doordat het een open-sourceframework is. In 2014 werd CodeIginiter door EllisLab, de oorspronkelijke ontwikkelaar, overgedaan aan het British Columbia Institute of Technology (BCIT). Deze Canadese universiteit heeft sindsdien de verdere ontwikkeling van het framework onder haar hoede.

Laravel

Ook Laravel is een back-end-framework; het werd in 2011 gepresenteerd als een geavanceerder alternatief voor CodeIgniter. Al snel waren developers razend enthousiast over dit framework. Inmiddels wordt Laravel wereldwijd dan ook door veel developers gebruikt. Ook dit framework is open source. Een scala aan eenvoudig toe te passen functies zorgde ervoor dat Laravel in korte tijd een populair framework voor de bouw van webapplicaties is geworden. Dankzij duidelijke, gedetailleerde richtlijnen is het framework ook erg geschikt voor onervaren programmeurs. Een bekende website waarvoor Laravel gebruikt is, is die van Fox Sports Nederland.

Symfony

Symfony is vooral geschikt voor het bouwen van uitgebreide applicaties en websites. Grote bedrijven met omvangrijke websites maken gebruik van dit framework, maar je kunt het ook voor kleinere projecten inzetten. Symfony werkt zowel bij front-end- als back-end-ontwikkeling: je kunt er zo een volledige website of applicatie mee bouwen, of alleen de voor- of achterkant.

Symfony werd uitgebracht in 2005 en is open source. Doordat het een krachtig framework met talloze functies is, kost het de nodige tijd om het goed onder de knie te krijgen. Onder meer de website van muziekdienst Spotify is gebouwd met behulp van Symfony.

CakePHP

Developers likken hun vingers af bij CakePHP. Het in 2005 uitgebrachte back-end-framework is gratis en open source. Je kunt met CakePHP applicaties ontwikkelen en in relatief korte tijd een volledige website bouwen. Het is voor developers niet erg ingewikkeld om het werken met dit framework onder de knie te krijgen. Daarnaast zorgt de grote hoeveelheid online beschikbare documentatie en de grote community ervoor dat er altijd hulp voorhanden is.

CakePHP dankt zijn populariteit mede aan het feit dat het framework snel ‘snapt’ wat een programmeur bedoelt. Code hoeft niet tot in detail uitgeschreven te worden. Met CakePHP hoeft  daarnaast  geen ingewikkelde architectuur ontworpen te worden voor applicaties. Het framework knapt zelf het vuile werk voor je op. Een fraai voorbeeld van een website die met CakePHP gebouwd is, is die van muziekmagazine OOR.

AngularJS

Het JavaScript-framework AngularJS bestaat sinds 2009 en is een open-sourceframework. Voor het ontwikkelen van single page-webapplicaties is dit één van de meest gebruikte frameworks. Een innovatief kenmerk van AngularJS is two-way databinding. Zonder al te technisch te worden: een developer kan gegevens gelijktijdig aan de voorkant én aan de achterkant aanpassen. Dit scheelt een hoop werk. Google is de ontwikkelaar en beheerder van AngularJS. Het framework heeft een grote online community; informatie en handleidingen vinden, is hierdoor erg makkelijk. Doordat er vaak nieuwe tools worden gemaakt, kunnen developers steeds efficiënter werken met dit framework. Veel bekende websites gebruiken AngularJS, bijvoorbeeld Nasdaq, Tinder, Amazon en Ryanair.

Bootstrap

Het vanaf 2010 door developers van Twitter ontwikkelde Bootstrap is een gratis open-sourceframework dat speciaal bedoeld is voor het bouwen van mobile-first-websites. Je kunt er gemakkelijk goede user interfaces mee bouwen. Een groot pluspunt van Bootstrap is de mogelijkheid om HTML, CSS en JavaScript vloeiend naast elkaar te laten functioneren. Objecten als buttons, formulieren, links en kolommen kunnen eenvoudig worden geïmplementeerd.

Bootstrap werkt erg goed in combinatie met een contentmanagementsysteem (CMS), zoals WordPress of Drupal. Het is momenteel wereldwijd een van de meest gebruikte front-end-frameworks: talloze websites hebben het geïmplementeerd. NASA, FIFA en Rotten Tomatoes behoren tot de bekendere gebruikers.

.NET Framework

.NET Framework is het oudste framework in deze lijst. Het werd vanaf het eind van de vorige eeuw ontwikkeld door Microsoft, als onderdeel van het .NET-platform. De eerste versie werd in 2002 uitgebracht. .NET Framework is gericht op het programmeren voor Windows-omgevingen en Microsoft-applicaties. Met het framework kun je zowel desktopapplicaties als webapplicaties maken. In Nederland was de behoefte aan goede .Net-ontwikkelaars in 2016 buitengewoon groot. Programma’s in .NET Framework worden tot een ‘tussentaal’ gecompileerd (Common Intermediate Language of CIL), die de Runtime Engine van het framework vertaalt naar machinetaal. Er zijn programmeertalen die specifiek geschreven zijn voor gebruik met .NET (bijvoorbeeld C# en C++), maar ook talen die een aparte versie hebben die geschikt is voor dit framework.

React

Eigenlijk is het door de developers van Facebook ontwikkelde React geen framework, maar een open source JavaScript-bibliotheek. Toch hoort deze naam thuis in dit lijstje. Met dit sinds de presentatie in 2013 erg populair geworden concept kun je soepele, strakke, interactieve user interfaces voor websites maken. React werkt met componenten, waarbij in het geval van een probleem simpelweg de betreffende component van de website aangepast kan worden. We hebben hier niet genoeg ruimte om diep in te gaan op wat React zo bijzonder maakt, maar het feit dat de populariteit onder developers dit jaar spectaculair groeide, zegt genoeg. React wordt in principe gebruikt in combinatie met een echt framework. Naast Facebook zijn populaire websites als die van de BBC, Dropbox, IMDb en Netflix overgoten met een React-sausje.

Ruby on Rails

Ruby on Rails (door developers vaak ‘Rails’ genoemd) is een back-end-framework voor webapplicaties, geschreven in de programmeertaal Ruby. Het open-sourceframework is sinds de introductie in 2004 door duizenden developers verder ontwikkeld.

Belangrijke kenmerken van Rails zijn de relatieve eenvoud en snelheid waarmee je er webapplicaties mee kunt maken. Dit komt voor een groot deel door het feit dat programmeurs binnen dit framework weinig handmatig hoeven te configureren en minder code hoeven te schrijven dan in andere frameworks. De makers van Rails  gaan er dan ook prat op dat ze developers ‘blij maken’. Kleine start-ups, maar ook bekende websites als Twitter en Airbnb gebruiken Rails.

Django

Het in 2005 geïntroduceerde Django is een back-end-framework, waarmee je websites kunt bouwen. Het is geschreven in de programmeertaal Python en is open source. Django is vooral geschikt voor websites die veel gebruik maken van databases. Een grote online community toont de populariteit van Django onder developers aan. Het feit dat je bij het bouwen van een website met Django alles handmatig moet configureren, doet weinig aan die populariteit af. Deze configuratie vereist de nodige kennis en kost behoorlijk wat tijd.

Social media-websites Pinterest en Instagram maken gebruik van Django. Eén van de grootste en invloedrijkste kranten ter wereld, The Washington Post, heeft zijn website zelfs volledig gebouwd binnen dit framework.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.