Innovatie & Strategie

Carriere
robotisering

'1 op 5 banen overbodig door digitalisering'

Mercer: Automatisering van werk neemt een vlucht.

© Pixabay CC0 Public Domain
26 februari 2019

Mercer: Automatisering van werk neemt een vlucht.

De invoering van technologieën zoals kunstmatige intelligentie zal de arbeidsmarkt de komende drie jaar flink veranderen. Bestuurders beginnen hun organisaties daar inmiddels op aan te passen en verwachten dat uiteindelijk één op de vijf banen overbodig zal zijn.

Dat komt naar voren uit een studie van adviesbureau Mercer, waar duizenden managers uit meerdere sectoren en landen aan meededen.

Volgens het onderzoek denkt bijna driekwart van de bestuurders dat de arbeidsmarkt er over drie jaar heel anders uitziet door de automatisering. Vorig jaar ging daar nog één kwart van uit.

De meerderheid verwacht dit jaar al de nodige acties te nemen om meer werk binnen hun bedrijf verder te automatiseren. Zo zouden de afdelingen personeelszaken meer gebruik kunnen maken van data om weloverwogen beslissingen te maken.

Ook werknemers zetten zich schrap voor de komst van de nieuwe technologieën. Al een op de drie werknemers vreest dat automatisering op termijn hun baan overbodig maakt. Uit ander onderzoek blijkt juist dat in de ICT heel veel nieuwe functies zullen ontstaan door robotisering en digitalisering.

Doe mee aan ons onderzoek!

Hoe kijk jij als ICT'er aan teken deze ontwikkelingen? Zie je het als kans of bedreiging? Doe mee aan het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot en laat weten hoe jij hierover denkt. Het onderzoek loopt tot 1 april 2019 en de resultaten worden gepubliceerd in AG Connect nummer 6/7 op 15 juni.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.