Beheer

Netwerken
Snelheidsmeter

1 Gbps inzet strijd in VS

Google Fiber breekt markt open.

© Shutterstock
10 april 2013

Google Fiber breekt markt open.

De Texaanse stad Austin wordt het toneel van de slag om de Amerikaanse breedbandconsument. Google en AT&T zetten in op 1 Gbps-verbindingen. Google lijkt met zijn Google Fiber-projecten in Kansas en Texas de markt open te breken.

Google wierp de telecomindustrie de handschoen toe met het Google Fiber plan. In Kansas City zijn sinds eind vorig jaar de eerste 1 Gbps-internet beschikbaar voor inwoners van de Fiberhoods.

Deze week liet Google weten de tweede stad te hebben gekozen voor het 1 Gbps-netwerk, Austin in Texas. AT&T kon het niet meer aanzien en pakt de handschoen op: het telecombedrijf begint ook aan de bouw van een 1 Gbps-netwerk voor inwoners van de stad.

AT&T volgt Google

Google verwacht halverwege volgend jaar de eerste klanten in Austin aan te sluiten. AT&T is nog niet zo ver om een datum te kunnen noemen. Het bedrijf gaat er wel van uit van dezelfde condities gebruik te kunnen maken als Google met betrekking tot graafrechten en licenties.

AT&T zegt in de afgelopen 5 jaar 98 miljard dollar te hebben geïnvesteerd in netwerken door heel de Verenigde Staten. Hoeveel geld AT&T steekt in nieuwe projecten hangt af van wat het bedrijf aan 'bevredigende overeenkomsten' kan sluiten, volgens een verklaring van het bedrijf.

Google rekent voor de gigabitverbinding 70 dollar per maand. Voor 50 dollar extra krijgt de abonnee ook digitale televisie met een videorecorder in de cloud. Voor de aansluiting brengt Google eenmalig 300 dollar in rekening die gespreid kan worden betaald. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.