Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer oproep tot thuiswerken: dit betekent het voor jouw IT-afdeling

Hoge vraag naar conferencing software
Het kabinet roept weer op tot thuiswerken.

De vraag naar conferencing software neemt toe en webcams en headsets zijn niet aan te slepen. Software als Zoom en Microsoft Teams wordt nu veelvuldig gebruikt voor online vergaderingen. Zelfs Skype wordt weer gebruikt om online bijeen te komen voor een werkoverleg.

Dat is niet per se veilig. Zoom en Microsoft Teams is publieke software, op de servers van een ander. Op een Zoom-call kan ingebroken worden, zoals RTL Nieuws al eens deed bij een geheim defensieoverleg op Europees niveau.

Aan de slag met VPN

Een betere oplossing is een privécall tussen medewerkers. Het liefst met software op eigen servers, in een afgesloten netwerk. IT-specialisten moeten er zaak van maken om werkzaamheden binnen het bedrijf zoveel mogelijk binnen het eigen netwerk te houden. Met thuiswerken is dat een uitdaging: collega’s maken gebruik van hun eigen internetverbinding in hun eigen netwerk.

De oplossing is een stuk simpeler: het gebruiken van een VPN. Een VPN is een virtuele privéverbinding tussen de medewerkers en het bedrijf. VPN’s zijn juist ooit voor het bedrijfsleven bedacht, zodat applicaties gedeeld kunnen worden met medewerkers die zich in een ander netwerk bevinden.

Zakelijke VPN afnemen

Grote bedrijven doen er goed aan om een VPN-netwerk door een zakelijke aanbieder op te laten zetten. Zij hebben alle kennis in huis om op een veilige manier verbindingen tot stand te brengen. Midden- en kleinbedrijven kunnen aan de slag met particuliere VPN’s, die meerdere verbindingen (bijvoorbeeld maximaal 10 verbindingen tegelijk) toestaan.

Daardoor blijft informatie binnen hetzelfde netwerk. De data wordt versleuteld, waardoor pottenkijkers geen kans hebben om data af te tappen. Zo blijf je als bedrijf verschoond van datalekken.

Andere maatregelen nemen

Denk naast de veiligheid ook aan andere maatregelen. Gebruiken medewerkers een laptop of telefoon van de zaak? Hun eigen apparaten kunnen immers geïnfecteerd zijn met schadelijke software of de deur op een kier zetten voor hackers. Daarnaast moeten collega’s natuurlijk toegang krijgen tot de juiste programma’s.

Denk ook na over continuïteit: wie neemt het over als de systeembeheerder ziek wordt? Zijn er externe partijen die kunnen ondersteunen? En wat moet er gebeuren als een medewerker thuis niet voldoende bandbreedte heeft?

De pandemie lijkt nog niet over en thuiswerken lijkt een blijvertje te zijn. Dan is het goed om na te denken over deze vragen. IT’ers blijken nu een belangrijkere rol dan ooit tevoren in het bedrijfsleven te hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in