Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom de ondernemer niet meer zonder contactloos betalen kan

Contactloos betalen is helemaal van deze tijd: ondernemers kunnen niet meer zonder een digitaal betaalsysteem waarbij fysiek contact vermeden wordt. Het is snel, handig en heeft een aantal significante voordelen voor de klant én de ondernemer. Bovendien is het tijdens de coronapandemie een goede manier om besmettingen te voorkomen. Kortom, een win-winsituatie!
Contactloos betalen is helemaal van deze tijd: ondernemers kunnen niet meer zonder een digitaal betaalsysteem waarbij fysiek contact...

Wat is het en hoe werkt het?
Er is bijna niemand meer te vinden die geen smartphone heeft. Vooral de nieuwe generatie kan niet meer functioneren zonder, we doen er veel meer mee dan bellen alleen. Ook onze bankzaken regelen we steeds vaker via een app op de telefoon en sinds niet zo heel lang kunnen we er ook mee ‘pinnen’. Dit werkt via de zogeheten NFC-technologie. NFC staat voor Near Field Communication, ofwel communicatie op korte afstand. Het contactloos betalen is dus een communicatie tussen een speciale chip met antenne en een lezer (pinapparaat) binnen een afstand van zo’n 10 centimeter.

Zo’n chip wordt NFC-tag genoemd en ook de nieuwe bankpassen zijn ermee uitgerust. De lezer scant of er een NFC-tag in de buurt is en brengt zo de transactie tot stand. Overigens kunnen ook smartwatches en wearables voorzien zijn van zo’n tag. De klant heeft dus meerdere mogelijkheden om contactloos te betalen als de ondernemer die manier van betalen biedt. Het is daarbij wel belangrijk dat er gekozen wordt voor een handig, betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig systeem, met voldoende opties voor zowel de klant als de ondernemer, zoals Sumup.nl.

Voordelen voor hygiëne en veiligheid
De klant hoeft, behalve als er een bepaalde daglimiet is bereikt, geen pincode in te toetsen en hoeft het pinapparaat dus ook niet aan te raken. Dit heeft een voordeel in hygiënisch opzicht, maar het is ook veiliger. De pincode kan niet worden afgekeken en later worden misbruikt. Bovendien komt er ook geen contact geld aan te pas en hoeft men niet de portemonnee tevoorschijn te halen. Het is een feit dat de ondernemer dus aanzienlijk minder geld in de kas heeft. Even een greep in de kassa doen of een overval plegen wordt daardoor een stuk minder aantrekkelijk en daar hebben alle aanwezigen baat bij.

Voor beide partijen is contactloos betalen voordelig. Het is veilig en garandeert de betaling en een snelle bijboeking. De betalingshandeling gaat snel en handig, zonder fysiek contact en er kan voldoende, veilige afstand worden bewaard. Voor de ondernemer heeft het bovendien de volgende voordelen:

  • Goed voor een modern, klantvriendelijk imago
  • Geen geld meer mislopen, direct bijgeschreven
  • De boekhouding en kasopmaak wordt veel eenvoudiger
  • Minder risico op diefstal of gewapende overval
  • Klant kan altijd contant betalen en heeft altijd zijn bank bij zich, hierdoor is er kans op extra aankopen en dus meer omzet

Veiligheid
Nog even over de veiligheid. Vaak is men onzeker over de veiligheid van het systeem en of daar geen misbruik van gemaakt kan worden. Is het mogelijk dat iemand, zonder dit te willen, een betaling doet, simpelweg omdat zijn/haar NFC-tag in de buurt is van een lezer? Gezien de kleine afstand die er vereist is tussen tag en lezer is dit risico zeer klein. Verder is er nog de kans dat een dief de pas of het apparaat met de tag steelt en daarmee geld gaat uitgeven. Voor dat doel hebben de banken er dus een daglimiet van 100 euro op gezet. Kom je boven dat bedrag uit, dan moet alsnog de pincode worden ingevoerd. De banken geven bovendien de garantie dat, mocht er onverhoopt toch worden betaald met de NFT-tag wanneer deze is gestolen, het betreffende bedrag wordt vergoed. Deze garantie werkt zo goed dat het vertrouwen van de consument enorm hoog is.

Als we die garantie naast de andere veiligheidsvoordelen voor wat betreft hygiëne en mate van diefstalpreventie zetten, zien we dat contactloos betalen dus in alle opzichten en voor alle betrokken partijen veiliger is dan contant betalen of pinnen.

Je omzet omhoog, investering terugverdiend
Okay, een contactloos betaalsysteem is even een investering. Maar het is écht een investering die de moeite waard is én die zichzelf terug verdient. De ondernemer zal minder kosten maken op verschillende vlakken. Zo zijn de kosten per transactie lager en kan er ook bespaard worden op administratiekosten. Daarbij zullen er minder kosten zijn, veroorzaakt door diefstal en beschadiging (bij een overval). Maar, de baten gaan ook omhoog!

Voor de klant is het prettig om moeiteloos transacties te doen voor leuke artikelen, lekker eten, bioscoop etc. De kans dat de consument door deze positieve stemming en het feit dat het de bank in de zak heeft, meer uitgeeft dan gepland, is daardoor ook aanwezig. Het betaalgemak zorgt indirect dus voor een hogere omzet. Maar het allerbelangrijkst is waarschijnlijk dat contactloos betalen een systeem is waarmee je het als ondernemer je klanten naar de zin maakt en dát is onbetaalbaar!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in