Overslaan en naar de inhoud gaan

Voordelen en nadelen van hybride werken

Hierin werden we immers gedwongen om vanuit huis te werken, met later een soort ploegenafwisseling op kantoor. De ene medewerknemer pakte dat heel gemakkelijk op en zat meteen met de kinderen aan de keukentafel, die ook thuis aan het werk waren. De ander vond het maar niets. Hybride werken heeft zo zijn voor- en nadelen. Toch zullen we waarschijnlijk in de toekomst zien dat deze afwisseling een blijvertje is. Laten we de voordelen van hybride werken en de nadelen ervan daarom op een rij zetten.
Hybride werken is niet nieuw, maar heeft wel een vogelvlucht genomen sinds de coronapandemie.

Nadelen
Laten we beginnen met de nadelen van hybride werken. Vraag het aan je medewerkers die de combinatie van thuis en kantoor niet geslaagd vinden, waarom dat zo is en je krijgt verschillende antwoorden. Afleiding thuis en de afstand tot collega’s en het bedrijf zijn de meest gehoorde. Werken vanuit huis of het koffietentje op de hoek vraagt discipline en een goede werkethiek. Collega’s die goed zelfstandig kunnen werken, hebben er niet zoveel moeite mee. Collega’s die graag willen sparren met anderen op de werkvloer daardoor juist wel. Twee andere belangrijke punten waar je rekening mee moet houden wanneer je thuiswerken aanbiedt, is dat niet iedereen de scheiding tussen werk en privé goed kan maken en dat een thuiswerkplek niet altijd voorhanden is. Het is daarom goed om duidelijke afspraken te maken met je medewerkers. En wil iemand echt niet hybride werken, dan is een werkplek op kantoor een heel goede oplossing.

Voordelen
Hybride werken heeft daarnaast verschillende voordelen. Zo ervaren medewerkers vaak meer vrijheid en kunnen zij zich thuis in alle rust goed focussen, waardoor het werk sneller klaar is. Veel medewerkers gaven later aan dat zij het prettig vonden meer thuis te zijn voor de kinderen, zoals tijd om samen te ontbijten. En er was meer ontspanning op een dag, omdat je je niet stressvol door het verkeer hoefde te bewegen. Hierdoor bracht (en brengt) het thuiswerken meer rust met zich mee. De combinatie met een dag op kantoor wordt vaak als positief ervaren. Aangezien je gemakkelijk met elkaar in de cloud werkt of via Teams en Zoom, sta je toch altijd met elkaar in contact. Overigens kan het hybride werken heel fijn zijn voor de werkgever. Wanneer er minder collega’s tegelijk op de zaak zijn, dan kan dit schelen in de energiekosten. Ook kan ervoor gekozen worden om een kleiner pand te gaan huren.

Balans tussen thuis en kantoor
Het belangrijkste punt aan hybride werken is dat je dus niet alle werkdagen vanuit huis (of dat koffietentje op de hoek) werkt en niet alle dagen op kantoor aanwezig bent. De balans tussen thuis en kantoor vormt de basis voor het succes van hybride werken. Hierbij zal de één echt vaker op kantoor willen zijn dan de ander. Maak goede afspraken met elkaar om vervreemding van elkaar en het bedrijf te voorkomen. En zorg bovendien dat iedereen weet wat er van elkaar verwacht wordt door deadlines of andere afspraken. Zorg er daarnaast voor dat er een vast moment is in de week waarop iedereen zoveel mogelijk bij elkaar komt.

Hybride werken in de toekomst
Er wordt toch verwacht dat veel bedrijven het hybride werken zullen blijven stimuleren en aanbieden aan hun werknemers. De reden daarvoor is toch wel heel simpel: het kost minder voor het bedrijf, omdat je overal kan werken. Een groot kantoor is daarom niet noodzakelijk. Zorg als werkgever ervoor dat iedereen gezond thuiswerkt door middel van een goede werkplek. Als werkgever kun je daar zeker in tegemoet komen of de hulp van de Arbodienst inschakelen. Een goede thuiswerkplek zorgt er namelijk voor dat rugklachten en RSI-klachten minder vaak voorkomen. Een goede balans tussen rust, ontspanning thuis en de reuring van het kantoor zorgt er overigens ook voor dat je werknemers gelukkiger zijn. Ze hebben immers meer vrijheid en zijn daardoor een stuk productiever. In veel gevallen kan het zelfs ziekteverzuim terugdringen.

Zorg voor de juiste middelen
Thuiswerken vraagt wel wat van je werknemers. Daarom is het goed om de juiste middelen aan te bieden, zodat iedereen er plezier uithaalt. Om hybride werken beter te faciliteren, heeft iedereen een laptop van de zaak nodig of in ieder geval een computer thuis waarmee ingelogd kan worden op de server van kantoor. Zorg voor online vergadermogelijkheden en voldoende ruimte in de cloud voor het samenwerken in diverse documenten. Je zal merken dat dit de productiviteit en het plezier in het werk zal doen toenemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in