Overslaan en naar de inhoud gaan

Tech startup financieren - Geld lenen voor een tech startup

Hoe financier je een tech startup?
Heb jij een geweldig idee voor een innovatief product of nieuwe technologie en ben je van plan om een eigen bedrijf op te gaan starten? Dan is de kans groot dat je hier een startkapitaal voor nodig hebt. Je kunt ervoor kiezen om al je eigen spaargeld te investeren. Maar je kunt ook kijken naar andere manieren voor externe financiering. Wanneer jij kiest voor externe financiering is een ondernemersplan schrijven noodzakelijk.
Hier vind je handige tips over hoe je het beste geld kunt lenen.

Zonder een ondernemersplan kom je in de meeste gevallen niet in aanmerking voor een investering of een lening. In jouw businessplan omschrijf je jouw plannen, doelen en het financiële plaatje. Vervolgens is het tijd om met dit plan een externe financiering binnen te gaan halen. Een lening vergelijken is een goed begin, maar er zijn meer opties!

Waarom een tech bedrijf starten?
De laatste jaren zien we dat Nederland groeit op de ladder met steeds meer nieuwe start-ups. Start-ups zijn ontzettend belangrijk voor de economie omdat deze zorgen voor meer productiviteit, nieuwe banen en flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Het starten van een Tech bedrijf is ontzettend populair omdat technologie wordt gezien als de toekomst. Steeds meer processen worden geautomatiseerd en technologie begint steeds meer de overhand te nemen in onze samenleving. Wanneer jij een goed idee hebt voor een Tech start-up kan jou dat in de toekomst ontzettend veel opleveren. Om jouw start-up te kunnen financieren zijn er een aantal mogelijkheden voor externe financiering.

Tech startup financieren met lening
Het eerste wat misschien in je opkomt wanneer je denkt aan de mogelijkheden om jouw bedrijfsplannen te financieren is het afsluiten van een lening. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende soorten leningen zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een zakelijke lening. Hoewel het best ingewikkeld kan zijn om een bank zover te krijgen om jouw een lening te verstrekken is dit zeker niet kansloos. Een bank is altijd een tikkeltje terughoudend in het verstrekken van een lening voor een start-up, omdat een bank meer risico loopt bij een start-up vanwege de onzekere toekomst van de onderneming. Er zijn wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om deze onzekerheid deels weg te nemen. Zo kun je een borgstellingskrediet aanvragen bij de overheid, deze staat dan deels garant voor de lening. Of je kunt kijken naar een zogenoemde innovatielening. Dit zijn leningen speciaal voor start-ups.

Tech startup financieren met behulp van investeerders
Een andere optie is het zoeken van een particuliere investeerder. Dit zijn personen die een deel van hun persoonlijke vermogen in jouw start-up stoppen in ruil voor aandelen in jouw bedrijf. Misschien ken je het programma Shark Tank of de Nederlandse variant Dragon’s Den wel. Hier kunnen ondernemers hun start-up pitchen aan investeerders zoals Nikkie Plessen, Michel Perridon, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen. Wanneer zij het idee goed genoeg vinden kunnen ze investeren in jouw bedrijf in ruil voor aandelen. Hiermee maak je een investeerder aandeelhouder van jouw bedrijf. Het is hierin belangrijk om van te voren te bepalen hoeveel van jouw eigen bedrijf jij bereid bent om op te geven. Je geeft als het ware een deel van jouw bedrijf weg. In ruil hiervoor krijg jij de nodige financiële middelen en een sparringpartner voor jouw bedrijf.

Crowdfunding als financiering van je startup
Heb jij echt een goed idee maar sluit jij liever geen lening af? Dan kan crowdfunding een goede optie zijn voor jou. Crowdfunding betekent letterlijk het binnenhalen van geld bij een groot publiek. Er bestaan in Nederland verschillende crowdfunding platforms waar jij een campagne kan aanmaken en jouw idee kan pitchen. Vinden mensen op dit platform jouw idee goed? Dan kunnen ze investeren in jouw bedrijf. Hoewel crowdfunding een populaire manier is om geld op te halen voor jouw start-up, is het ook een vrij lastige opgave. Je moet immers meerdere mensen overtuigen om te investeren in jouw start-up.

Vraag een microfinanciering aan
Voldoe jij niet aan de eisen van de bank en kom jij dus niet in aanmerking voor een lening? Dan zou je kunnen kijken of een microfinanciering bij jou past. Een microkrediet is een klein zakelijk krediet voor ondernemers. Het gaat hierbij om bedragen tot maximaal €50.000,-. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je een startende ondernemer zijn, of een ondernemer zijn met minder dan 5 werknemers. Moeten je bedrijfsactiviteiten plaatsvinden in Nederland. Moet je 18 jaar of ouder zijn, en moet je in het bezit zijn van een ondernemersplan.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende manieren om aan starterskapitaal te komen als startende ondernemer met een innovatief idee. Naast bovengenoemde opties kun je ook nog altijd kijken of er subsidies beschikbaar zijn vanuit de overheid voor een start-up.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in