Overslaan en naar de inhoud gaan

Hybride werken stimuleren: online werkplekken de oplossing?

De ontwikkelingen rondom hybride werken zijn niet meer te stoppen en het is voor bedrijven belangrijk om daar vorm aan te geven. Het is niet zo dat ondernemen en hybride werken alleen maar te maken heeft met de realisatie van online werkplekken. Uiteraard vormen online werkplekken de basis om hybride werken te optimaliseren, maar er zijn meer aspecten om rekening mee te houden.
De ontwikkelingen rondom hybride werken zijn niet meer te stoppen en het is voor bedrijven belangrijk om daar vorm aan te geven.

Onafhankelijk van plaats en tijd werken
Digitale werkplekken vormen thuis en op kantoor de basis voor hybride werken. Er is echter verder invulling te geven aan het hybride werken. Deze manier van werken biedt namelijk tevens de mogelijkheid om geheel onafhankelijk van de plaats te werken. Als daar nog een schepje bovenop wordt gedaan, is het zelfs mogelijk om tijdsonafhankelijk te werken. Deze combinatie schept enorm veel vrijheid en biedt optimale flexibiliteit als ultieme manier van hybride werken. Wat dat betreft zijn online werkplekken een ideale manier om hybride werken te stimuleren. Elk bedrijf kan daar uiteraard op eigen manier invulling aan geven en kaders stellen.

Aandachtspunten
Bij het stimuleren van hybride werken, is het voor bedrijven belangrijk om rekening te houden met het type werk, maar ook met het doel en de benodigde interactie. Het is daarom als eerste van belang om invulling te geven aan deze elementen. Op deze manier is te zien in welke mate en vorm het hybride werken gestimuleerd kan worden. Bij hybride werken draait het dus niet alleen om het creëren van online werkplekken, maar vooral ook om het maken van keuzes. Bovendien is het belangrijk om werknemers die op afstand werken betrokken te laten blijven bij het bedrijf. Uit een onderzoek van Business Universiteit Nyenrode is bijvoorbeeld gebleken dat thuiswerkers te maken hebben met een daling van het werkgeluk net als dat de band met collega’s minder wordt.

Zorg voor verbinding
Bij de keuze voor hybride werken waarbij online werkplekken als basisoplossing te zien zijn, is het belangrijk om voor verbinding te blijven zorgen. Werknemers hebben niet meer de mogelijkheid om elkaar dagelijks op kantoor te zien. Daarom is het belangrijk om contact en interactie te stimuleren om hybride werken succesvol te laten zijn. Daar zijn uiteraard verschillende communicatiekanalen voor beschikbaar net als dat het mogelijk is om werknemers fysiek te laten terugkomen op kantoor. Elkaar fysiek ontmoeten, is onmisbaar om de teamspirit en motivatie te behouden.

Maak duidelijke afspraken
Online werkplekken vormen uiteraard de basis om hybride werken te stimuleren, maar het is pas een succes als je ook met de andere genoemde factoren rekening houdt. Daar is nog een aspect aan toe te voegen, namelijk het maken van duidelijke afspraken. Het is als werkgever belangrijk om duidelijk te maken aan werknemers wat er wordt verwacht. Een voorbeeld daarvan is het opstellen van thuiswerkbeleid, zodat de voorwaarden voor iedereen duidelijk zijn. Verder is het belangrijk dat er aandacht is voor een optimale balans tussen werk en privé. Het lijntje is namelijk dunner als werknemers thuiswerken. De balans is erin te brengen door afspraken te maken over onder meer pauzes en invulling van werktijden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in