Overslaan en naar de inhoud gaan

De evolutie van multicloud

Desondanks zijn er tal van onderwerpen die je moet overwegen voordat je tot een dergelijke oplossing besluit, die vaak over het hoofd worden gezien. Per Sedihn, CTO bij Proact, belicht de belangrijkste factoren voor een succesvolle multicloud-implementatie en geeft inzicht in belangrijke nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.
Het gebruik van multicloud-infrastructuren is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Multicloud – waarbij een organisatie verschillende implementatiemodellen combineert, zoals on-premise infrastructuur, private clouds, managed clouds en public clouds – is een groeiende oplossing in de markt. Vanwaar deze groei in populariteit? Multicloud stelt organisaties in staat om voordelen op het gebied van snelheid en flexibiliteit te behalen om de bedrijfswaarde te vergroten en tegelijkertijd de beveiliging en controle van gegevens te waarborgen.

"Het komt allemaal neer op het vermogen van verschillende soorten clouds om aan verschillende eisen te voldoen", zegt Sedihn. “Dit is vooral relevant gezien de voortdurend evoluerende regelgeving rondom legale plaatsing van data. Openbare clouds vormen nog steeds een natuurlijk onderdeel van de architectuur van klanten, maar de geografische locatie is niet langer een de enige parameter. Het lokale rechtssysteem en verschillende andere belangrijke factoren moeten ook in overweging worden genomen bij het selecteren van een cloudleverancier.”

Door nauw samen te werken met partners zoals NetApp, kan Proact haar klanten maatwerkoplossingen bieden die rekening houden met deze factoren en de flexibiliteit bieden die mogelijk wordt gemaakt door een multicloud setup. NetApp, een van de kernpartners van Proact, is momenteel ook op weg om een multicloud-expert te worden.

“Door samen te werken met partners als NetApp zijn we optimaal voorbereid op de behoeften van onze klanten op het gebied van multicloud”, legt Sedihn uit. “Omdat ze ook gepassioneerd zijn over het beschikbaar maken van enterprise storage in de cloud, kunnen we samen een aanbod bieden waarmee klanten maximale waarde kunnen halen uit een multicloud-infrastructuur.”

Voor- en nadelen van multicloud
Ondanks de populariteit en talrijke voordelen is multicloud niet perfect. Een infrastructuur die uit meerdere componenten bestaat, is per definitie een complexere omgeving. Toch blijkt juist deze complexiteit vaak een voordeel te zijn vanwege de betrokkenheid van IT-professionals die het vereist.

"Dit soort infrastructuur betrekt IT-afdelingen op een manier die de eerste golf van implementatie van uitsluitend openbare clouds niet deed", legt Sedihn uit. “Er was historisch gezien een gebrek in vaardigheden en tools bij de werknemers die hyperscalers gebruikten toen dergelijke oplossingen onafhankelijk van IT werden geïntegreerd. Dit betekende dat aspecten als onderhoud vaak over het hoofd werden gezien en - in het ergste geval - konden leiden tot inbreuken op de beveiliging of verdwijnende workloads. Bij de adoptie van multicloud zien we dit minder gebeuren, omdat dit type infrastructuur meestal lokale componenten bevat die door goed geïnformeerde mensen moeten worden geïmplementeerd. Op deze manier is de toegevoegde complexiteit duidelijk de moeite waard.”

Doordat de operationele kosten van losse clouds hoger zijn, kan dit leiden tot een hogere totaalprijs voor de infrastructuur. Toch zal de waarde voor het bedrijf zeer waarschijnlijk opwegen tegen de initiële investering als alle voordelen van de oplossing in overweging worden genomen. Het bepalen van een specifieke prijsklasse kan ook spontane toevoegingen aan de infrastructuur voorkomen die de integriteit ervan negatief kunnen beïnvloeden.

Als het erom gaat om binnen het toegewezen budget te blijven voor de implementatie van een multicloud-oplossing of aanpassingen aan de infrastructuur, is het voor veel organisaties van cruciaal belang om de tijd te nemen om hun gegevens te analyseren en een overzicht te krijgen. Dit omvat hun datavolume, het gevoeligheidsniveau en de externe wetgeving die erop van toepassing is. Ook hier is er vaak een kloof tussen de IT- en businesscomponenten van een organisatie, aangezien deze laatste normaal gesproken de gegevens genereert en de informatie mogelijk niet doorgeeft aan de IT-afdeling. Toch hoeft men volgens Sedihn niet te aarzelen om een multicloud-oplossing te kiezen als een bedrijf niet altijd een actueel overzicht van zijn data heeft.

“Dit onderzoeken van de data van een organisatie zou een iteratief proces moeten zijn in plaats van een eenmalige deep-dive, aangezien de behoeften van een organisatie altijd veranderen. Want als we zeggen: ‘Je moet je data altijd zo recent mogelijk en perfect mogelijk gecategoriseerd hebben’, dan dood je alle innovatie. Daarom zien we zoveel shadow IT. Dat is waar we naar moeten streven: innovatie en experimenten balanceren met controle en veiligheid.”

De toekomst
Hoewel veel bedrijven momenteel bezig zijn vast te stellen welke multicloud-oplossingen voor hen geschikt zijn op basis van hun vereisten, zijn de nieuwste ontwikkelingen al in aantocht.

Moderne applicatie-ontwikkeling stelt specifieke eisen en containers zijn fundamentele bouwstenen voor veel nieuwe soorten applicaties. Proact is bezig met het toevoegen van componenten voor containerisatie en AI-infrastructuur aan haar PHC-oplossing (Proact Hybrid Cloud), wat betekent dat deze elementen binnenkort beschikbaar zullen zijn binnen de context van het multicloud-aanbod van het bedrijf.

Edge computing heeft de afgelopen jaren ook een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Edge – de naam van de apparaten die informatie verzamelen, gegevens verwerken en beslissingen nemen – omvat alles, van slimme horloges tot autonome voertuigen. Deze apparaten genereren data buiten het datacenter van een bedrijf, private of lokale clouds en zouden volgens Sedihn ook deel moeten uitmaken van de multicloud-strategie van een bedrijf.

“Analisten zijn van mening dat edge computing in de toekomst tussen de 20% en 50% van alle data zal uitmaken die door een bedrijf wordt gegenereerd. De ontwikkeling gaat snel en de overgang van een enkel datacenter naar honderdduizenden sensoren die gevoelige gegevens genereren, vereist veilige IT-oplossingen en een strategie om voor te bereiden op deze volgende grote trend”, zegt Sedihn.

De edge creëert kwetsbaarheden vanwege het exponentiële aantal potentiële manieren om in grotere gegevensverzamelingen te komen. Deze worden mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld alle IoT-apparaten die aan een core-datacenter zijn gekoppeld.

Nieuwe ontwikkelingen zoals deze zullen ook in de toekomst zeker bijdragen aan de complexiteit rond multicloud. Maar net als bij de eerste adoptie van multicloud, is deze toegevoegde complexiteit hoogstwaarschijnlijk de potentiële nadelen waard in termen van toegevoegde bedrijfswaarde.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in