AI website builders: slimme sites zonder programmeren
De tijd dat je HTML en CSS moest beheersen om een website te bouwen ligt al even achter ons. Met drag & drop website builders konden gebruikers al redelijk eenvoudig een website in elkaar zetten. Maar nu is er een volgende stap in digitale toegankelijkheid: AI website builders. Deze tools nemen niet alleen het ontwerp, maar ook een groot deel van de ontwikkeling en codering van je over en dat opent nieuwe deuren, zelfs voor de tech-professional.

Joep van Dongen, mede-eigenaar en oprichter van Hostingvergelijker.nl, ziet dat er een verschuiving aan het plaatsvinden is en er steeds meer vraag is naar AI website builders. Laten we dus eens dieper in gaan op deze enigszins nieuwe trend.
Wat zijn AI website builders precies?
AI website builders gebruiken kunstmatige intelligentie om in korte tijd een complete website voor je te genereren. Het begint vaak met een paar eenvoudige vragen: wat is je branche, doel van de site en gewenste stijl? Op basis daarvan stelt de AI zelfstandig een volledig werkende website samen. Ai bepaald de structuur, het design, teksten en de opbouw van de onderliggende code.
Geen templates kiezen, geen CSS tweaken, geen plugins installeren, AI neemt het volledige fundament van je over. Veel tools genereren zelfs automatisch contactformulieren, SEO-structuur, responsive layouts en integraties met tools zoals Google Analytics of e-mailmarketingsoftware.
Geen programmeerkennis meer nodig maar wel resultaat
Het grootste verschil met traditionele builders is dat AI website builders je niet alleen helpen bij het vormgeven, maar daadwerkelijk een ontwikkelde, functionerende website opleveren. De code die normaliter door een front-end developer of webdesigner geschreven zou worden, wordt nu automatisch gegenereerd.
Dit maakt AI builders met name interessant voor:
· Ondernemers en professionals zonder programmeerkennis
· Start-ups die snel willen testen of lanceren
· Ontwikkelaars die snel een eerste werkbare versie van hun product willen bouwen zonder tijd te verspillen aan overbodige functies of details
· Marketeers die zelfstandig microsites of landingspagina’s willen bouwen
De technologie gaat verder dan je denkt
Veel moderne AI builders combineren meerdere slimme systemen. Natuurlijke taalverwerking voor het genereren van teksten, machine learning om de gebruikerservaring te optimaliseren, en zelfs code-generatie op basis van prompt-based input (zoals bij tools als Framer of Durable). Je hoeft steeds minder te klikken of te slepen en de AI begrijpt wat je bedoelt, en voert het uit.
Hoe werkt een AI website builder technisch gezien?
Misschien is dit wat te technisch voor sommige lezers maar we willen ook kort uitleggen/toelichten hoe het precies werkt (technische) en welke software de AI website builders laat draaien. Achter een AI website builder zit behoorlijk wat slimme technologie. Deze tools combineren verschillende technieken, waarbij machine learning en natural language processing (NLP) een centrale rol spelen.
De meeste moderne AI builders gebruiken zogeheten LLM’s (Large Language Models) zoals ChatGPT (ontwikkeld door OpenAI) om automatisch webteksten te genereren, vragen van gebruikers te interpreteren en passende indelingen te bedenken op basis van de ingegeven prompt.
Wanneer je bijvoorbeeld invult dat je een kapsalon runt in Amsterdam en graag snel online wilt, begrijpt de AI niet alleen wat je zegt, maar ook wat je nodig hebt. De tool genereert dan automatisch een homepage, contactpagina en dienstenoverzicht, inclusief relevante teksten, kopjes en een passende lay-out. Dit proces gebeurt vaak in enkele seconden.
Naast taalmodellen worden er ook andere AI-componenten gebruikt, zoals:
· Designsystemen die automatisch stijlen, kleuren en lettertypes combineren op basis van voorkeuren en sector
· AI-beeldsuggesties, vaak via integratie met platforms als Unsplash, Pexels of zelfs eigen AI-afbeeldingsgenerators
· Frontend-generatie, waarbij HTML/CSS automatisch wordt geschreven of samengesteld
· CMS-integraties, zoals bij 10Web (met WordPress), of Framer (die code en structuur zelf opbouwt via AI)
Sommige software, zoals Durable en Hostinger AI, gebruiken aangepaste of interne AI-modellen, maar veel AI website builders integreren gewoon met tools als ChatGPT, GPT-4, of varianten zoals Claude of Jasper.ai voor contentgeneratie.
Overzicht houden in het snel groeiende aanbod
Het aanbod aan AI website builders groeit explosief. Van bekende namen als Wix ADI en Hostinger AI Builder tot nieuwe spelers als Durable, Framer AI en 10Web. Iedere tool heeft z’n eigen focus: gebruiksgemak, technische flexibiliteit, snelheid of visuele vrijheid.
Op Hostingvergelijker.nl brengen we al deze opties overzichtelijk in kaart. Je vergelijkt hier onder andere op gebruiksvriendelijkheid, functies, kosten en de mate waarin je nog zelf invloed hebt op de output van je website. Ook vind je op Hostingvergelijker.nl traditionele website makers en hosting providers voor wie liever meer grip houdt of met bestaande software (CMS) werkt zoals WordPress.
AI bouwt, jij bepaalt
Of je nu geen programmeur bent of juist wel, maar snelheid en efficiëntie zoekt: AI website builders zijn bezig met een stille revolutie en zetten de huidige manier van website ontwikkeling op zijn kop. Ze versnellen processen, verlagen drempels en maken slimme technologie toegankelijk voor iedereen met een idee.
Benieuwd welke AI builder het beste past bij jouw werkwijze, doelen of klanten? Bekijk hier een overzicht van bekende en interessante AI website builders en laat de techniek voor je werken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee