Overslaan en naar de inhoud gaan

5 beveiligings- problemen van de blockchain waar je op moet letten

Beleggen in cryptocurrency is sinds het begin van de coronacrisis ontzettend populair geworden. Ook nu kiest men nog steeds massaal voor crypto kopen tijdens een recessie in de hoop om daarmee een extra zakcentje te verdienen.
Beleggen in cryptocurrency is sinds het begin van de coronacrisis ontzettend populair geworden.

Om deze digitale munten volledig te begrijpen en er een zo hoog mogelijk rendement uit te kunnen halen, is het zaak om op de hoogte te zijn van de actuele blockchain-beveiligingsproblemen. Een groot deel van de cryptocurrency werkt namelijk op een blockchain.

Simpel uitgelegd: wat is de blockchain precies?
De blockchain blijft voor veel (beginnende en meer ervaren) beleggers nog lastig te snappen. Toch moet je wel meer over dit netwerk weten om de beveiligingsproblemen beter te kunnen plaatsen. De blockchain is een revolutionaire techniek die volledig op zichzelf staat. Het wordt gezien als de grootste uitvinding sinds de uitvinding van het internet. Je kunt de blockchain het beste zien als een nieuw soort database waarin diverse soorten transacties kunnen worden opgeslagen. Deze transacties kunnen betalingen met een cryptomunt zijn, maar ook belangrijke data zoals een diploma, patiëntgegevens of auteursrechten. Crypto is voor nu de bekendste toepassing waar de blockchain wordt gebruikt.

De transacties worden blokjes informatie die digitaal worden ondertekend door de ontvanger en de verzender. Hierbij bevat een nieuw blokje altijd informatie over het vorige blokje waardoor er een lange informatieketting ontstaat die bijna niet te kraken is. Bij de blockchain is geen centraal punt aanwezig waar alles bewaard wordt, maar zijn er meerdere 'knooppunten' te vinden met stuk voor stuk exacte kopieën van alle informatie. Wat je zoal met de blockchain verder kunt, lees je in een eerder artikel op AG Connect.

1. Gevaar voor blockchain: Sybil-attack
De blockchain bestaat dus uit meerdere knooppunten in plaats van uit één centrale database. Dat zorgt voor een grotere beveiliging, omdat zo'n geheel moeilijker te hacken is. Gebeurt er iets met één van de knooppunten dan is dat niet erg omdat er nog andere knooppunten zijn met ieder een eigen kopie. Maar: dat dit niet 100% veilig is, blijkt uit een zogeheten Sybil Attack. Bij zo'n aanval zetten cybercriminelen nep-netwerkknooppunten in waardoor ze een meerderheidsconsensus kunnen verwerven. Daardoor kunnen transacties van de desbetreffende blockchain worden aangevallen en gehinderd.

2. Een van belangrijkste zichtbare problemen: eindpunt van blockchain
Een ander beveiligingsprobleem is te vinden in de eindpunten van een blockchain. Bij deze eindpunten zijn namelijk altijd gebruikers te vinden die met behulp van hun smartphone of computer bezig zijn op het blockchain-netwerk. Daardoor is het het meest zichtbare beveiligingsprobleem met betrekking tot de blockchain. Hackers kunnen namelijk het gedrag van die gebruikers observeren waarna ze zich volledig richten op die apparaten om vervolgens de sleutel van de gebruiker te kunnen stelen.

3. Blockchain gevoelig voor phishing attack
Waar we de laatste jaren ook steeds meer over lezen is phishing. In het geval van phishing proberen cybercriminelen achter de inloggegevens van gebruikers te komen om zo toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een blockchain. Meestal gebeurt phishing via de mail waarin zo'n hacker zich voordoet als een bekend bedrijf. In zo'n mail staat een linkje via waar je naar een echt uitziende website gaat. In werkelijkheid worden je inloggegevens via zo'n neppe website gestolen waarna de cybercriminelen misbruik kunnen maken van je gegevens en de desbetreffende blockchain.

4. Stelen van private keys van gebruikers
Waar je ook zeker aan moet denken als beveiligingsprobleem voor de blockchain is de mogelijkheid van het stelen van private keys van gebruikers. Wanneer private keys niet sterk genoeg zijn kunnen ze eenvoudig worden geraden. Daarom wordt er zoveel nadruk gelegd op het op de juiste manier beveiligen van je privésleutels zodat niemand met de verkeerde ideeën toegang kan krijgen tot bijvoorbeeld je cryptocurrency of de blockchain. Hoewel dit 'probleem' vooral bij de gebruiker ligt, kan het alsnog een dreiging voor de blockchain vormen.

5. Meerderheidscontrole over knooppunten: 51%-aanval
Tot slot is een zogeheten 51%-aanval een beveiligingsprobleem waar je rekening mee moet houden. Bij zo'n aanval heeft een hacker (of een groep hackers) meer dan de helft van de knooppunten (51%) in handen waardoor zij de volgorde van transacties kunnen wijzigen en andere inhoud kunnen veranderen. Hierbij kan zelfs worden voorkomen dat bepaalde transacties worden bevestigd en kunnen ze eerdere transacties terugdraaien wat onder andere zorgt voor dubbele uitgaven. Dat zet crypto kopen tijdens een recessie toch net even in een ander daglicht, omdat dergelijke beveiligingsproblemen tot nu toe (nog) niet zijn opgelost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in