Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-saga levert Nederland dreiging op van hoge EU-boete

De Europese Commissie dreigt met een hoge boete als de Nederlandse overheid de veiling van 5G-frequenties nog verder uitstelt, waarschuwt demissionair minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken. 

5G antenne
Shutterstock

Onlangs maakte de Rijksdienst Digitale Infrastructuur bekend dat de voor dit najaar geplande veiling van belangrijke 5G-frequenties niet gehaald kan worden. Het gaat om de frequentieband rond 3,5 GHz waarmee de voordelen van 5G wat betreft capaciteit en en reactiesnelheid van verbindingen pas echt uit de verf kunnen komen. Dergelijke veilingen hebben in de landen om ons heen al een jaar of vier geleden plaatsgevonden.

Boete dreigt

Nederland loopt op dit gebied achter door lopende contracten van andere gebruikers van deze frequenties en rechtszaken rondom de geplande veilingopzet. Die zaken zorgen steeds voor uitstel van de voorgenomende Nederlandse veiling. Voor de Europese Commissie is de maat nu vol, zo blijkt uit een interview dat De Telegraaf had met demissionair EZ-minister Mickey Adriaansens. Zij heeft te horen gekregen vanuit Brussel dat er een hoge boete volgt als de veiling verdere vertraging oploopt.

Eerst was er de militaire inlichtingendienst die de frequenties gebruikte voor het afluisteren van telefoonverkeer in het buitenland. Daar werd een oplossing voor gevonden. Verder bleek ook satellietbedrijf Inmarsat nog voor jaren een licentie te hebben voor het gebruik van de frequenties voor de ontvangst van noodoproepen van zeeschepen. Ook daar werd een oplossing voor gevonden; door het grondstation te verplaatsen naar Griekenland. Maar de Griekse licentie heeft een beperkte duur en het is niet zeker of Inmarsat daarna de - overigens voor zeeschepen verplichte - noodoproepdienst kan voortzetten.

Meer rechtszaken

Ook een aantal grote bedrijven zoals Schiphol, Chemelot en de Rotterdamse Haven zorgen voor vertraging door het aanspannen van een rechtszaak tegen de staat. In de voorgenomen plannen van de overheid krijgen deze bedrijven, zo stellen zij, een te klein deel van het spectrum voor het opzetten van een eigen bedrijfstelecom- en datanetwerk op hun respectievelijke campussen. 

Ondertussen dreigen telecombedrijven en andere dienstenaanbieders steeds verder achterop te raken als ze geen gebruik kunnen maken van de voordelen van 5G. Voordelen die elders in Europa al gemeengoed zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in