Overslaan en naar de inhoud gaan

VodafoneZiggo verlaat AMS-IX

VodafoneZiggo heeft de stap gezet om zijn dataverkeer niet langer via AMS-IX te laten lopen. De afhandeling van het internetverkeer is geïntegreerd met dat van moederbedrijf Liberty Global, vanwege efficiëntie. Dit laat VodafoneZiggo weten aan AG Connect.

Er is geen sprake van een splitsing in soorten verkeer waarbij nog wel deels gebruik wordt gemaakt van AMS-IX. Het vermijden van het knooppunt voor internetverkeer geldt voor al het dataverkeer van VodafoneZiggo. "Het is efficiënter de afhandeling van het internetverkeer met dat van Liberty Global te integreren", antwoordt de persvoorlichter van het telecombedrijf op vragen van AG Connect.

Met maand uitstel

Het vertrek van telecomaanbieder VodafoneZiggo bij het Amsterdamse internetknooppunt is per 30 november gerealiseerd. Volgens de oorspronkelijke planning zou dit al op 30 oktober gebeuren, maar dat is nog uitgesteld. Over dat uitstel verklaart VodafoneZiggo nu dat niet vanwege problemen is gebeurd. "Dat het een maandje later was dan eerst gepland heeft geen bijzondere reden. Gewoon omdat we 100% zeker wilden hebben dat het goed ging."

In november vorig jaar bleek al dat grote telecombedrijven in toenemende mate AMS-IX vermijden voor peering van hun dataverkeer. Uit kostenoverwegingen laten T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo minder verkeer lopen via AMS-IX. Dit zet Nederlandse internetbedrijven voor het blok, wist het FD te melden. Die telecomklanten staan dan namelijk voor de keuze om óf meer te betalen óf het risico te nemen van slechtere verbindingen naar hun eindgebruikers.

Eerder al (even) T-Mobile

Net iets meer dan een jaar geleden heeft T-Mobile onrust veroorzaakt toen het plots 'afstapte' van AMS-IX. De telecomprovider liet toen via een aanpassing in zijn netwerk verkeer via Duitsland lopen, maar dat bleek sommige klanten hogere latency en ook packet loss te bezorgen. T-Mobile heeft die aanpassing vervolgens teruggedraaid; de routering via moederbedrijf Deutsche Telekom was van de baan.

Update:

Foutje gecorrigeerd: niet afgelopen maand, maar november vorig jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in