Overslaan en naar de inhoud gaan

Franse dataregulator: 'Geen zaken meer doen met Amerikaanse techreuzen'

De Franse dataregulator CNIL heeft organisaties die gegevens over gezondheid verwerken aanbevolen om samenwerking met Amerikaanse cloudhostingbedrijven zoals Microsoft, Amazon en Google in zijn geheel te vermijden. Dat meldt Techcrunch.
Windows 10 privacy
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De aanbevelingen worden gedaan na een baanbrekende uitspraak van het Europees Hof afgelopen juli, waarin het tot op dat moment geldende Privacy Shield ongeldig werd verklaard.  

Vanwege bezorgdheid over de Amerikaanse naleving van de wet, is het uitwisselen van persoonsgegevens met de VS daarmee niet langer toegestaan. De CNIL gaat echter nog een stap verder door te stellen dat diensten en bedrijven die gezondheidsgegevens verwerken, in zijn geheel geen zaken moeten doen met Amerikaanse bedrijven.

Situatie in Nederland

In Nederland lijkt de AP wat minder hard van stapel te lopen. Er is aan bedrijven nog geen bevel op gelegd om te stoppen met doorgifte van gegevens aan de VS, zo meldt de organisatie tegenover AG Connect. “Vanuit de EU data uitwisselen met de VS brengt het risico met zich mee dat je als bedrijf daarmee de privacy van bijvoorbeeld klanten schaadt.”

Enkele weken geleden gaf de Ierse privacywaakhond DPC Facebook na de uitspraak een voorlopig bevel om te stoppen met het uitwisselen van data tussen de EU en de VS. Facebook is inmiddels een rechtszaak begonnen tegen de Ierse privacywaakhond DPC. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker gaf eerder deze week in antwoord op Kamervragen aan dat Europa in gesprek is met de Verenigde Staten over 'reparaties' van de kwetsbaardheden in het Privacy Shield.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in