Overslaan en naar de inhoud gaan

'Europa onderzoekt machtsmisbruik met Apple Pay'

De Europese Commissie zou een mededingingsonderzoek zijn begonnen naar Apple's digitale betaalmogelijkheid Apple Pay. De Commissie vraagt bedrijven daarvoor om feedback met betrekking tot zorgen over de betaaldienst van de iPhone-maker.
© Apple Inc.
Apple Inc.

De Europese Unie zou vragen gesteld hebben aan onder meer aanbieders van online betaaldiensten, banken en app-bedrijven, meldt Mlex. Diverse partijen in de markt hebben zorgen geuit over hoe Apple Pay voorgetrokken wordt op andere betalingsmogelijkheden. Binnen iOS is het namelijk alleen mogelijk om in-app-aankopen via Apple Pay te doen en niet via andere betaalsystemen. Aankopen buiten apps kunnen wel met een andere optie betaald worden, namelijk via QR-codes. Maar voor de in-app-aankopen werken die dus niet.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigt het onderzoek naar Apple Pay niet. Wel zegt de woordvoerder dat de Commissie "mogelijk concurrentiebeperkende marktpraktijken en misbruik" in de gaten houdt. "Binnen deze context monitoren we de ontwikkeling van mobiele betalingsoplossingen en het gedrag van aanbieders in de betalingssector, waaronder mobiele betalingen, actief."

Ook Nederlands onderzoek

De keuring van Apple Pay is zeker niet het enige onderzoek dat naar Apple loopt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt sinds april of het bedrijf misbruik maakt van zijn positie met de App Store. De ACM kreeg naar eigen zeggen signalen dat dit het geval is.

Apple ontkende vrij snel na de bekendmaking van dat Nederlandse onderzoek dat het misbruik maakt van zijn marktpositie met de App Store. "Alle ontwikkelaars hebben gelijke kansen op succes in de App Store", aldus het bedrijf destijds.

Met betrekking tot het vermeende onderzoek van de Europese Unie heeft Apple tegenover diverse media geweigerd te reageren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in