Berners-Lee steekt Zuckerberg hart onder riem
Zuckerberg, de oprichter van Facebook, ligt momenteel onder vuur omdat databedrijf Cambridge Analytica op grote schaal gegevens van Facebook-gebruikers verzamelde en misbruikte. Zuckerberg bood daarvoor in een bericht op het social media platform zijn excuses aan. Hij geeft een overzicht van de gebeurtenissen én de stappen die zijn bedrijf zet om "deze belangrijke zaak" aan te pakken. "We hebben een verantwoordelijkheid om jullie data te beschermen", schrijft hij in zijn openbare bericht. "En als we dat niet kunnen doen dan verdienen we jullie niet", verzekert hij de gebruikers van Facebook.
Berners-Lee schrijft in zijn reeks berichten dat dit een moment van wezenlijk belang is voor de toekomst van het web. “Maar ik wil dat we hoop houden. De problemen die we vandaag de dag zien zijn bugs in het systeem. Bugs kunnen schade veroorzaken, maar zijn gemaakt door mensen en kunnen ook door mensen weer worden opgelost.” Hij steekt Zuckerberg een hart onder de riem. “Ik zou tegen hem willen zeggen: je kunt dit oplossen. Het zal niet makkelijk zijn, maar als bedrijven samenwerken met overheden, activisten, wetenschappers en internetgebruikers kunnen we een platform maken dat de mensheid dient.”
Belangrijke data voor wetenschap
Hij geeft ook algemene tips, en in het bijzonder aan mensen die persoonlijke gegevens van anderen onder ogen krijgen. “Als je toegang hebt tot data om daar onderzoek mee te doen, dan is het HEEL BELANGRIJK dat je die data ALLEEN gebruikt voor die doeleinden. Veel belangrijke wetenschapsuitkomsten en geneeskunde zijn afhankelijk van die data.”
Aan alle internetgebruikers schrijft hij: “Ik heb het web misschien uitgevonden, maar jij maakt wat het is vandaag de dag. Het is aan ons allen om een web te bouwen dat onze hoop weergeeft en onze dromen vervult, meer dan dat het onze angsten en onze verdeeldheid groter maakt.” Hij raadt internetgebruikers aan om in actie te komen. “Maak je zorgen over je data. Als we allemaal een beetje van de tijd die we op het internet doorbrengen gebruiken om voor het web te strijden, dan komt het wel goed. Vertel bedrijven en de overheid dat onze data en het web belangrijk zijn.”
De webvader uitte al eerder zijn bezorgdheid over het web van nu. In een open brief ten tijde van het 29-jarig bestaan van het internet schreef hij: “Zijn we er zeker van dat de rest van de wereld wel verbonden wil worden met het web dat we nu hebben?” Berners-Lee beschrijft verder bekende problemen zoals misinformatie, politieke beïnvloeding, privacyschendingen en andere bedreigingen voor de toekomst van het web.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee