Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederlands' ICT-bedrijf in Gaza wil door

Tussen het puin van ingestorte gebouwen op een onverharde weg in Gaza zoekt ICT-ondernemer Mahmoud Elpatta (24) naar een parkeerplek. Lang duurt het niet, want zelfs in deze buurt - die door de aanwezigheid van buitenlandse journalisten gold als enige ‘veilige zone’ in de door Israëlische bombardementen geteisterde stad - rijdt nauwelijks verkeer. Elpatta is directeur van Unit One ICT, een bedrijf dat data-invoer en softwareontwikkeling verzorgt voor internationale en regionale klanten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het is het enige bedrijf uit de Gazastrook dat sinds 2012 steun kreeg van Nederland via het investeringsprogramma PSI.

Elpatta werd in Jordanië getraind in het werven van Nederlandse klanten. Vorig jaar ontmoette hij premier Mark Rutte en een groep Nederlandse ondernemers tijdens een handelsmissie naar de Westelijke Jordaanoever. Sinds 3 jaar krijgt Unit One ICT opdrachten van het Nederlandse Lighthouse ICT uit Bergen (N-H).

Begrip voor de vertraging als gevolg van oorlogsgeweld

Maar door de oorlog ligt het werk al een maand stil. Elpatta’s kantoor werd beschadigd. Van zijn 70 medewerkers verloren diversen familieleden en hun huis. "We hebben vandaag de schade geïnspecteerd en geïnformeerd of alle werknemers nog leven. Met de Nederlandse klant hebben we al aan het begin van de oorlog via Skype contact gehad. Zij hebben begrip voor de vertraging.”

Bovendien had Unit One ICT al voor de oorlog voorbereidingen voor crisissituaties getroffen. "Na de vorige oorlog in 2012 hebben we een dependance in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever geopend waar ons werk tijdens een oorlog kan worden overgenomen”, zegt technicus Ahmed Abu-Shaban. We stappen bovendien over op zonnecellen voor onze apparatuur, want er is nu maar 2 uur per dag stroom in Gaza. Binnenkort kunnen we zelfs onder deze extreme omstandigheden doorwerken.”

Ondanks de gigantische verwoestingen ziet Elpatta de toekomst zonnig in. "Gazanen zijn hoogopgeleid en spreken hun talen. Wij zijn duurder dan andere outsourcebestemmingen zoals India, maar klanten kiezen ons wegens de hoge kwaliteit van ons werk.” Onder het gezoem van Israëlische drones die 24 uur per dag boven Gaza vliegen, wijst zijn collega Abu-Shaban naar de zee. "De toekomst van Gaza begint bij de economie. Pas later komt de politiek. Wij zouden bijvoorbeeld wel voor Israëlische bedrijven willen werken.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in