Overslaan en naar de inhoud gaan

Uber verzwijgt hack en betaalt de dieven zwijggeld

Data van 57 miljoen mensen is gestolen bij Uber, die dat heeft verzwegen net als eerder Yahoo al heeft gedaan. Vervolgens heeft het bedrijf een bedrag van 100.000 dollar betaald aan de dieven om hun daad stil te houden en de buit te vernietigen.

Deze digitale diefstal is in oktober vorig jaar gepleegd en betreft 50 miljoen Uber-gebruikers en 7 miljoen chauffeurs die werken voor de taxi-app. Van de getroffen 57 miljoen mensen zijn in ieder geval hun namen, e-mailadressen en telefoonnummers buitgemaakt. Van zo’n 600.000 chauffeurs is ook nog eens hun rijbewijsnummers gestolen, meldt persbureau Bloomberg.

CSO ontslagen

Uber stelt nu dat de dieven niet hun handen hebben gelegd op burgerservicenummers (social security numbers), creditcardinformatie, locatiegegevens over Uber-ritten, of andere data. Ten tijde van de diefstal was het bedrijf verwikkeld in onderzoeken van Amerikaanse toezichthouders over verschillende gevallen van privacyschending. De digitale inbraak had toen gemeld moeten worden aan de autoriteiten, wat juridisch verplicht is, erkent Uber nu.

De chief security officer van Uber en één van zijn naaste medewerkers zijn ontslagen. Zij waren direct betrokken bij het stilhouden van de hack en het vervolgens afkopen van de datadieven. Uber meent dat de gestolen informatie nooit is misbruikt door de dieven, of door andere partijen aan wie het in theorie kan zijn doorverkocht.

Onderzoek en aanklacht

De nieuwe CEO Dara Khosrowshahi, die afgelopen september is aangetreden, zegt dat dit stilhouden en afkopen nooit had mogen gebeuren. “We veranderen nu de manier waarop we zaken doen.” De openbaar aanklager van New York stelt nu een onderzoek in naar dit nieuwste incident bij Uber. Daarnaast wordt het getroebleerde bedrijf aangeklaagd door een klant, die de firma nalatigheid verwijt en die de aanklacht tot groepsvordering (class action suit) wil laten verheffen.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in